Utorak, 15. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Oktobra. 2019. Izdvojeno, USK
Migrantska kriza u Krajini ne jenjava, gradonačelnik Bihaća dolazi u Sarajevo
Konferencija za novinare bit će održana u hotelu Bosnia s početkom u 12 sati, a tema je jedna – migrantska kriza.

MUP Unsko-sanskog kantona od danas je ograničio kretanje migrantima u gradu, a kako je naredila Operativna grupa za koordiniranje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u USK. Tražili su da se migrantima zabrani okupljanja na javnim mjestima, posebno u blizini obrazovnih ustanova kao i prosjačenje i sve vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

“Kao što vam je poznato, Grad Bihać već dvije godine pod konstantnim je pritiskom ilegalnih migranata, a građani Bihaća ostavljeni su sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. U Bihaću se nalazi nekoliko hiljada migranata o kojima brine samo Grad Bihać, Crveni križ i međunarodne organizacije, a svakim danom u Bihać pristiže po nekoliko stotina novih migranata. Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležne državne institucije nisu provele niti jedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.
Dolaskom zime humanitarna, sigurnosna i epidemiološka situacija u Bihaću postaje alarmantna”, poručio je Fazlić.

Sigurnosna situacija također je narušena. MUP USK svakodnevno interveniše zbog tučnjava koje završe ranjavanjem, a neke i smrtnim ishodom. Građani Bihaća se pribojavaju za svoju sigurnost jer su tokom prethodne zime imali povećan broj provala u kuće, krađa i sl.

“Ovim putem Vas molimo da prisustvujete zakazanoj konferenciji za medije i na taj način pomognete da još jednom skrenemo pažnju na ovaj problem”, navodi se u pozivu Gradske uprave Bihaća.Operativna grupa je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta što bi značilo da će, ukoliko se ova naredba realizuje, oko 2.000 migranata ostati bez smještaja. Zatražili su i od Ministarstva sigurnosti BiH da migrante prebaci na novu lokaciju ili da ih smjeste u Salakovac i Ušivak.

Na dosadašnje višemjesečne apele Krajine, vlasti na državnom i entiteskom niovu su se oglušile.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision