Subota, 2. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Januara. 2021. USK
Migranti: Vlasti u BiH dobile su milione pomoći, a nama daju pola kruha

Migranti i izbjeglice u ostacima kampa Lipa kod Bihaća ponovo odbijaju hranu, koju je obezbijedio Crveni krst Bihaća… Traže bolji smještaj već danas ili da EU otvori granice, da pređu u Hrvatsku. Ponavljaju da im je hladno, da ne dobijaju dovoljno hrane i traže pomoć EU.

Nekoliko stotina migranata i izbjeglica nalazi se u Lipi od 23. decembra kada je kamp zatvoren zbog adaptacije.

„Danas je drugi dan protesta, jer, znate, nemamo osnovne uslove. Vlasti BiH dobile su milione pomoći na ime migranata, ali nam ništa ne daju. Daju nam pola hljeba i jednu flašu vode u 24 sata. Mi smo ljudska bića. Nismo životinje, rekao je Shak, migrant iz Kašmira.

“Migranti nisu uzeli hranu zato što želimo da kažemo da želimo novi kamp. Šta je ovo? Ovo je problem. Nema vode, nema hrane. Jednom dnevno dobijemo hranu. Ta hrana nije za ljude“, rekao je Farhat, migrant koji kaže da je iz Afganistana.

Pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine postavljaju šatore kod sela Lipa u okolici Bihaća kako bi se tamo smjestile stotine ilegalnih migranata koji su u proteklim danima ostali bez ikakvog skloništa, no oni još uvijek nisu spremni za prihvat osoba.

Vojska je angažirana temeljem odluke Predsjedništva BiH nakon što se državne i lokalne vlasti u Bihaću nisu uspjele dogovoriti kamo smjestiti gotovo 900 migranata koji su ranije boravili u kampu na istoj lokaciji koji je zatvoren prošle sedmice, prenosi Hina.

Iz Vijeća ministara BiH su tražili da se migranti privremeno smjeste u nekadašnji prihvatni centar Bira u Bihaću, što su lokalne vlasti odlučno odbile, a propao je i pokušaj da se dio migranata prebaci u napuštenu kasarnu u Bradini kod hercegovačkog mjesta Konjic jer se tome usprotivilo stanovništvo blokirajući pristupnu cestu.

Migranti bi trebali boraviti pod šatorima dok se na područje sela Lipa ne dopreme kontejneri u kojima je moguće osigurati grijanje pa bi to postala lokacija na kojoj bi tokom cijele godine moglo boraviti do 1.200 osoba.

U zemlji boravi oko 8.000 ilegalnih migranata

Procjena je sigurnosnih agencija kako u BiH trenutačno boravi do 8.000 ilegalnih migranata a njih gotovo 3.000 koncentriranih na području Unsko-sanskog kantona dane provodi na otvorenome ili u devastiranim objektima.

Evropska komisija upozorila je vlasti BiH da se takva humanitarna kriza ne može tolerirati te je zatražila hitno rješenje kako migranti ne bi počeli umirati od gladi i zime.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision