Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Maja. 2021. USK
Migranti van kampova u USK-u epidemiološka i sigurnosna prijetnja

Dolaskom toplijeg vremena situacija s migrantskom krizom ponovno se komplicira. U prihvatnim centrima u BiH boravi oko 4.000 migranata i izbjeglica a još toliko ih je po improviziranim šatorskim kampovima duž granice s Republikom Hrvatskom.

Uz proljeće se komplicira migrantska kriza u BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu. Situacija je najteža u Bosanskoj Bojni kod Velike Kladuše, gdje u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom stotine izbjeglica – porodica sa djecom – živi bez osnovnih uvjeta za život. Teško djetinjstvo nisu birali nego im je nametnuto, a i oni, kao sva druga djeca, imaju pravo na igru, obrazovanje, na topli krevet i konkretan obrok.Lokalna vlast od nadležnih traži konkretno rješenje, jer je ova situacija opasna i sa zdravstvenog i sa sigurnosnog aspekta.Služba za poslove sa strancima u BiH posljednjih je mjeseci kroz četiri akcije oko 500 izbjeglica sa ove lokacije premjestila u prihvatne centre Borići i Sedra, gdje imaju adekvatne uvjete za boravak.

Tematska sjednica Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša posvećana migrantskoj krizi na području velikokladuške općine biće održana u srijedu, 09.juna od 11:00h u Općinskoj vijećnici. Odlučio je to na jučertašnjoj vanrednoj sjednici Kolegij Općinskog vijeća. S obzirom da je već prošlog mjeseca Kolegij usvojio Zaključak o održavanju tematske sjednice Vijeća o stanju u oblasti migracija (migrantska kriza) sa osvrtom na sigurnosni, zdravstveno-epidemiološki i humanitarni aspekt krize, jučer je na vanrednoj sjednici Kolegija jednoglasno potvrđeno da se održi Tematska sjednica.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision