Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Decembra. 2020. USK
Migranti sklonište traže u ostacima spaljenog kampa Lipa

Iako se u narednim danima očekuju temperature ispod nule i padavine, vlasti su bez rješenja za njihov smještaj, a međunarodni akteri upozoravaju na humanitarnu krizu.

Nekoliko stotina migranata i izbjeglica još boravi u ostacima kampa Lipa u kojem je jučer izbio požar, nakon što je tu lokaciju blizu bosanskohercegovačkog grada Bihaća napustila Međunarodna organizacija za migracije.

Iako se u narednim danima očekuju temperature ispod nule i padavine, vlasti su bez rješenja za njihov smještaj, a međunarodni akteri upozoravaju na humanitarnu krizu.

Nakon višednevnih pregovora o tome hoće li migranti biti prebačeni u Biru dok se ne steknu bolji uslovi u kampu “Lipa”,prekjučer  je isti zatvoren, a zapaljeno je i nekoliko šatora u kojima su boravili.

Povlačenjem IOM-a iz kampa “Lipa”, sudbina 1359 migranata koji trenutno borave na otvorenom i dalje je neizvjesna. Crveni krst  je juče  tokom dana izvršio podjelu hrane i vode migrantima koji su boravili ispred neuslovnog kampa “Lipa”.

Izmještanju migranata u Biru osim građana Bihaća protive se i vlasti Unsko-sanskog kantona, dok kantonalna Skupština zahtijeva ubrzan proces izmještanja iligalnih migranata i iz Mirala u Velikoj Kladuši.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision