Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Novembra. 2021. Svijet
Migranti na granici Bjelorusije potisnuti nazad nakon pokušaja da uđu u Poljsku

Nekoliko grupa migranata koji su pokušavali da probiju granicu između Bjelorusije i Poljske uspješno je potisnuto nazad, rekli su poljski granični zvaničnici 20. novembra.

Pokušaji su se dogodili kasno 19. novembra u vrijeme pada broja migranata koji su pokušavali silom probiti put u Poljsku iz Bjelorusije.

“Stranci su bili agresivni. Bacali su kamenje i vatromete i koristili suzavac”, navodi se u saopštenju policije i dodaje da je najveću grupu činilo 200 stranaca.

Poljska policija je saopštila da su tokom jednog pokušaja prelaska u blizini sela Starzyna, bjeloruski vojnici bacili kamenje na poljske graničare, policajce i vojnike, što je rezultiralo oštećenjem policijskih automobila.

Evropska unija optužuje bjeloruskog autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenku da je dovezao migrante i odveo ih do granica država članica Poljske, Latvije i Litvanije kako bi uzvratio na sankcije koje je blok uveo zbog sveobuhvatnog gušenja od prošlogodišnjih spornih predsjedničkih izbora.

Bjelorusija poriče da je podstakla krizu. U razgovoru za BBC 19. novembra, Lukašenko je rekao da je “apsolutno moguće” da su njegove snage pomogle ljudima da pređu u EU, ali je porekao da je pozvao hiljade migranata uglavnom sa Bliskog istoka u Bjelorusiju kako bi izazvao graničnu krizu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision