Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2021. Svijet
Merkelovu dani dijele od penzije: Ko će biti novi šef EU?

BERLIN, LONDON – Nakon punih 16 godina, koliko je dominirala Evropom, Angela Merkel za nekoliko dana napušta politiku.

Njenim odlaskom mjesto šefa Evrope, nezvanične titule koju je nosila, ostaje upražnjeno. Da li će Olaf Šolc, nasljednik Merkelove na mjestu kancelara Njemačke, moći da preuzme tu ulogu ili će Evropskom unijom od sada upravljati iz Pariza ili Rima?

Rasprave o  nasljedniku Merkelove u Evropi vode se od kraja 2019. godine, kada je najavila da će otići u penziju. Najčešće pominjana imena su Emanuel Makron, koji tu poziciju mjerka praktično od prvog dana mandata na mjestu predsjednika Francuske, zatim premijer Italije Mario Dragi i Olaf Šolc, čovjek koji će voditi njemačku vladu poslije Merkelove. Ali, Šolc je više pragmatičar nego vizionar, ali to će više uvjeriti nego odvratiti njegove buduće kolege, piše “Guardian”.

Međutim, analitičari upozoravaju da Šolcu to iskustvo koje je imao kao ministar u Vladi Merkelove možda neće pomoći mnogo, pošto se i vremena mijenjaju.

“Malo je vjerovatno da će ‘merkelizam’ nadživjeti Merkelovu jer će EU biti potrebna vizionarska i hrabrija Njemačka, kako bi ojačala njene temelje i odbranila njeno mjesto u svijetu”, naveli su Piotr Buras i Jana Puglierin iz Evropskog savjeta za spoljne odnose (ECFR) za “Euractiv”.

S druge strane, španski premijer Pedro Sančez je italijanskog kolegu i bivšeg šefa Evropske centralne banke Marija Dragija opisao kao “maestra”.

“Kad god Dragi govori pred Evropskim svjetom, svi ćutimo i slušamo”, rekao je Sančez.

Dragi, koji je funkciju premijera Italije preuzeo u februaru, imao je sličan uticaj na gomilu razuzdanih političkih partija koje čine njegovu široku koaliciju, čak je uspio da ih ubijedi da se slože o nizu različitih pitanja, uključujući uvođenje kovid pasoša. Najčešće ga opisuju kao pragmatičnog, mirnog, odlučnog i čovjeka koji se ne plaši da kaže kako jeste, pa se nerijetko smatra najboljim potencijalnim nasljednikom Merkelove.

Francuski predsjednik Emanuel Makron o svojoj viziji Evrope govori često i mnogo. Njegovo mišljenje je da je Evropa “preslaba, prespora, previše neefikasna”. Prije četiri godine na Sorboni je rekao da “EU mora da se pozabavi svojim propustima”, a i dalje je istog stava. Brojni analitičari vjeruju da odlazak Merkelove otvara put ambicioznom predsjedniku Francuske da stane na čelo Evrope i sprovede reforme. Međutim, da bi do toga došlo, Makron mora da savlada prvo jednu domaću prepreku – predsjedničke izbore u aprilu sljedeće godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision