Četvrtak, 16. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Maja. 2019. Svijet
Merkel uoči evropskih izbora: Evropa se mora repozicionirati

Evropa se mora repozicionirati kako bi odgovorila na izazove koje pred nju postavljaju njena tri velika globalna rivala, Kina, Rusija i SAD, izjavila je Angela Merkel prije njenih posljednjih evropskih izbora u svojstvu njemačke kancelarke. 

Evropa mora unaprijediti svoj zajednički nastup kad su u pitanju različiti izazovi poput ruskog miješanja u izbore do kineskog ekonomskog uticaja i američkog monopola nad digitalnim uslugama, kazala je Merkel u razgovoru sa novinarima njemačkog lista Süddeutsche Zeitung.

Kancelarka kategorički tvrdi da stara uvjerenja poslijeratnog poretka više ne vrijede i da se ‘Evropa nedvojbeno mora repozicionirati u izmijenjenom svijetu’.

Dodala je da ‘Kina, Rusija i SAD nas iznova prisiljavaju da nađemo zajedničke pozicije što je teško obzirom na naše različite interese. Ali, uspijevamo u tome – vidite, na primjer, našu politiku spram sukoba u Ukrajini’.

Ovo je 14. godina mandata kancelarke Angele Merkel. Špekulira se da će njena Kršćanska demokratska stranka primiti značajan udarac na izborima 23. maja, iako je Merkel još uvijek toliko popularna da njen četvrti mandat teško može bilo šta ugroziti.

U kontekstu rasta populizma u Njemačkoj i Evropi, Merkel je kazala da se njene kolege iz drugih evropskih zemalja ‘trebaju prestati igrati populističkim gestama’, te je kategorički odbacila ideju otvaranja njenog bloka stranaka desnog centra u evropskom parlamentu populistima krajnje desnice poput Mattea Salvinija, piše Guardian.

‘Ovo je vrijeme kada se moramo boriti za naše principe i temeljne vrijednosti’, kazala je Merkel za njemački list, pojašnjavajući da državnici i vlade će odlučiti koliko će prostora dopustiti populizmu ‘ako smo u krajnjem voljni preuzeti zajedničku odgovornost’.

Merkel je otkrila da je njena najveća briga nedostatak konzistentnog političkog djelovanja na globalnom nivou. ‘Ključ za mogućnost djelovanja u svim sferama, uključujući zaštitu okoliša, je naš ekonomski uspjeh’, podvukla je kancelarka.

Njemačka kancelarka nije željela komentirati eventualni produžetak roka za Brexit, a na pitanje da li će Brexit do jeseni razmatrati novi lideri u Londonu i Berlinu, oprezno je odgovorila da ‘ukoliko bude potrebe za pregovorima, Evropska komisija će to uraditi u ime 27 država članica, kao što je činila do sada’.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision