Nedjelja, 7. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Marta. 2021. Svijet
Merckov oralni lijek protiv Covida-19 pokazuje ohrabrujuće rezultate

Farmaceutski div Merck i američka laboratorija objavili su napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv Covida-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utiče na smanjenje virusnog opterećenja.

Merck je krajem januara prekinuo rad na dvije potencijalne vakcine protiv covida-19, ali nastavlja istraživanja dva lijeka protiv te bolesti, uključujući molnupiravir, razvijen sa američkom kompanijom „Ridgeback Bio“.

Lijek je bitno smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana liječenja, navela je kompanija na sastanku sa stručnjacima za zarazne bolesti.

Druga faza testiranja je sprovedena na 202 pacijenata koji nisu bili hospitalizovani, a imaju simptome Covida-19.

Lijekovi protiv gripa poput oseltamivira (Tamiflu) i zanamivira (Relenza) ponekad se prepisuju protiv sezonskeog gripa, a sada se pokušava naći lijek protiv Covida-19.

Rezultati ovog istraživanja su obećavajući „posebno brže smanjenje virusnog opterećenja osoba koje imaju Covid-19 u početnoj fazi i koji su primili molnupiravis“, tvrdi William Fischer, jedan od direktora istraživanja i profesor medicine na Univerzitetu Sjeverne Karoline.

Merck radi i na lijeku MK-711 i prvi rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da se za više od 50 odsto smanjio rizik od smrti ili zastoja respiratornog sistema kod hospitalizovanih pacijenata sa umjerenim ili teškim oblicima Covida-19, objavila je kompanija krajem januara.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision