Subota, 30. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Mektić od IOM-a traži da što prije osposobi kasarnu Blažuj za prihvat migranata

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH traži od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da otpočnu realizaciju odluke, odnosno procedure oko preuzimanja zemljišta u kasarni „Blažuj“ sa pripadajućim objektima i infrastrukturom.

„Slijedeći navedeno, kao i čenjenicu da će dolaskom zime istovremeno doći do pogoršanja vremenskih prilika, ovo Ministarstvo cijeni da je potrebno da IOM u skaldu sa svojim mandatom, otpočne sa radovima na renoviranju navedene kasarne „Blažuj“ kako bi se što je prije moguće, u njoj uspostavio privremeni prihvatni centar za migrante“, navodi Mektić u dopisu.

Inače, Vlada FBiH ovu kasarnu je dodijelila Ministarstvu sigurnosti na privremeno korištenje za prihvat migranata.
Vlada KS se protivi ovom rješenju. Prema usvojenim zakljucima, od Vijeća ministra BiH i državnih institucija, kao direktno odgovornih i isključivo nadležnih za pitanje migranata, Vlada KS-a i načelnici svih devet općina KS-a traže da preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom, djelujući uz konsultacije s nižim nivoima vlasti, a što uključuje i jaču kontrolu istočne državne granice radi smanjenja priliva migranata, po ugledu na zemlje EU.

Vlasti Unsko-sanskog kantona i MUP USK-a konstantno apeluju na državnu vlast da riješi problem migrantske krize, za koji kažu, da je pogodio isključivo jedan dio BiH, odnosno USK.
Dobili su bećanje da će novi mgirantski centri biti formirani i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj. Jedan od njih je upravo ovaj u Blažuju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision