Utorak, 1. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2019. Region
Mediji: Za pet godina iz Hrvatske otišlo 189.000 ljudi

Hrvatska u razdoblju od samo pet godina, zahvaljujući odseljavanju, u 2018. godini bilježi 2,4 posto stanovništva manje nego 2013. godine.

Posebno je zabrinjavajuće što stanovništvo ne uspijevaju zadržati ni veliki gradovi – središta općina u kojima, usprkos doseljavanju novih ljudi, broj onih koji su odselili i dalje premašuje doseljenike, piše u utorak Jutarnji list, prenosi agencija Hina.

U posljednjih pet godina u Hrvatsku se doselilo nešto malo više od 88.000 stanovnika, ali ju je istovremeno napustilo 189.000 ljudi.

Zahvaljujući enormnim stopama gubitka stanovništva u pojedinim ionako slabije naseljenim općinama, demografi strahuju od sve većih količina u potpunosti raseljenih prostora, na kojima će u budućnosti biti teško organizirati novi život, navodi hrvatski dnevni list.

Takvi primjeri su općine poput Civljana i Ervenika u Šibensko-kninskoj županiji, koje su u pet godina izgubile 39,3 posto, odnosno 37,8 posto stanovništva, što znači da je ovo područje u pet godina napustio svaki treći stanovnik.

“Ove općine možda su u startu imale mali broj stanovnika, međutim, uzevši u obzir na kojem se prostoru one nalaze, egzodus stanovništva ovdje za sobom ostavlja cijele dijelove Hrvatske, koji su gotovo u potpunosti prazni. Za ono malo ljudi koji su ovdje ostali živjeti život je izuzetno težak, da ne kažemo koliko je i skup, s obzirom na to da ovdje nema javnog prijevoza, zdravstvene skrbi, trgovina i ostaloga”, napominje demograf Anđelko Akrap.

Odlazak i dolazak iz inozemstva

Kad je u pitanju statistika koja govori isključivo o doseljavanju iz odnosno iseljavanju u inozemstvo, ona pokazuje kako je u pet godina samo 96 gradova i općina zabilježilo rast broja stanovnika kao posljedicu doseljavanja, dok njih 463 bilježi minus zbog emigracije, a u njih 42 posto, odnosno 7,5 posto, stopa emigriranja bilježi se u dvoznamenkastim brojevima.

Statistika je još okrutnija i posebno govori u prilog centralizacije kad pogledamo statistiku koja uključuje unutarnju i vanjsku migraciju.

U tom slučaju, dvocifrenu stopu pada broja stanovnika bilježi čak 137 gradova i općina, što znači da se s manjkom stanovnika zbog migracije unutar Hrvatske te u inozemstvo susrela svaka četvrta jedinica lokalne samouprave, donosi Jutarnji list.

Izvor: Agencije

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision