Monday, 8. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Mediji: EU traži rješenje za BiH zasnovano na dijalogu

Savet ministara spoljnih poslova EU na sastanku 15. novembra u Briselu raspravljaće o situaciji na Zapadnom Balkanu, a među prioritetima će biti situacija u BiH…. Radni dokument pripremljen za ministre EU, u koji su novinske agncije   imale uvid, konstatuje da se politčka situacija u BiH ”naglo pogoršala”, a da su državne institucije sada ”efektivno blokirane”. ”Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinela je povećanju tenzija na terenu”, navodi se u tekstu radnog dokumenta Saveta EU.

Očekuje se da će minsitri EU i ovoga puta pozvati BiH lidere da se umesto međusobnih prepirki konstruktivno angažuju na napretku u vezi sa 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija dala kao mišeljenje povodom zahteva za kandidatski status BiH.

Izvori u Briselu navode da su pojedni zemlje, na čelu sa Holandijom, izrazile posebnu zabrinutost zbog poslednjih dešvanja u BiH.

Iako je Nemačka zapretila mogućim finansijskim sankcijam protiv ”entiteta i pojedinaca koji dovode u pitanje integritet BiH”, ne očekuje se da se o tome postigne konsenzus na nivou EU 27.

U Briselu pred ministarsku raspravu o BiH konstatuju da EU ima značajno prisustvo u BiH i da bi trebalo da ”iskoristi sve alate koji su joj na raspolaganju za očuvanje stabilnosti u BiH”.  Pre svega hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rešenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision