Četvrtak, 29. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Oktobra. 2020. Svijet
Međunarodne organizacije pozivaju da škole u pandemiji ostanu otvorene

UNESCO, UNICEF i Svjetska banka pozvali su da se u borbi protiv koronavirusa škole širom svijeta ostave otvorenima.U izvještaju ističu štete koje zatvaranje obrazovnih ustanova izaziva, posebno u siromašnim zemljama.

“Ključno je dati prioritet ponovnom otvaranju škola i organizirati neophodne satove kako bi se uhvatilo gradivo za one učenike čije su škole bile zatvorene”, rekao je u saopštenju Robert Jenkins, dužnosnik odjela za obrazovanje u UNICEF-u.

“Ne trebamo ići daleko da bismo vidjeli golemu štetu koju je pandemija prouzročila na učenje djece u čitavom svijetu. U zemljama niskog i srednjeg dohotka taj razarajući učinak je povećan jer postoji ograničen pristup učenju na daljinu, povećan rizik proračunskih smanjivanja i kašnjenje u planovima ponovnog otvaranje”, naglasio je.

Istaknuo je da je to sve osujetilo svaki izgled normalnosti za učenike.

Po izvješću te tri institucije djeca iz siromašnih zemalja izgubila su gotovo četiri mjeseca školovanja od početka pandemije. U bogatim zemljama gdje mogu sudjelovati u učenju na daljinu izgubila su šest sedmica, pojašnjava dokument.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision