Četvrtak, 14. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Novembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Međunarodna fonferencija o migrantskoj krizi u Sarajevu: Kako riješiti gorući problem
Mikhail Lobov, predstavnik Odjela za međunarodnu saradnju za ljudska prava iz Generalne direkcije za ljudska prava i vladavinu prava Vijeća Evrope, koji je jedan od panelista, kazao je da je ovo odlična prilika da se govori o velikom međunarodnom problemu migrantske krize.

“Mi smo danas u Sarajevu na ovoj regionalnoj konferenciji koja se tiče izazova koje pred nas postavljaju migracije. Vijeće Evrope je izradilo pravne standarde u ovom polju koje ćemo razmatrati zajedno s najboljim nacionalnim praksama. Ovdje smo se i okupili, partneri s nacionalnih i internacionalnih nivoa, kako bismo razmijenili iskustva i prakse”, istakao je Mikhail Lobov.

On smatra da Vijeće Evrope ima čitavo bogatstvo standarda koji su primjenjivi i na upravljanje u kontekstu migracija. Kaže da je tu osnovni instrument Evropska konvencija za ljudska prava te sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

“Postoje predmeti koje je sud razmatrao, a koji su relevantni za upravljanje procesima ljudskih migracija. Mi bismo iskreno željeli da ti standardi budu usvojeni u zemljama članicama i da tako postignemo upravljanje migracijama koje je u skladu s ljudskim pravima. Primjerice, jedno od osnovnih pitanja je pitanje lišavanja slobode migranata. Vijeće Evrope naporno radi na iznalaženju alternativa pritvaranja, ali se bavimo i problemima ranjivih skupina kao što su djeca”, dodao je on.

On je zaključio kako im je misija da ujedinjeni rade na rješavanju zajedničkih problema.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision