Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Marta. 2022. Zanimljivosti
Mast i ulje vam više neće trebati – pravi se kod kuće i pun je vitamina i minerala

Maslac je sve popularniji kao alternativa ulju, a svakako je i zdraviji izbor… Posebno je zastupljen u ishrani onih koji izbjegavaju ugljene hidrate, a sve češće pominje se i takozvani gi, odnosno pročišćeni maslac. Pa, o čemu je tačno reč i zašto je ova namirnica odjednom toliko popularna?

Gi je zapravo vrsta visoko pročišćenog putera, iako se kao i običan puter pravi od kravljeg mleka. Ipak, ima manje mlečnih proteina i laktoze, pa je idealan izbor za sve one koji su intolerantni na pomenuti sastojak.

Ovakav maslac tradicionalno se koristi u azijskoj kuhinji, a upotrebljava se za kuvanje, prženje, kao namaz ili sastojak nekih specijaliteta, pa čak i u ajurvedskim terapijama.Naime, gi se koristi prilikom ajurvedskih masaža i kao osnova za pravljenje masti za lečenje opekotina i osipa.

Gi se pravi relativno lako, topljenjem običnog, neslanog putera. On se zagrijeva duže od drugih vrsta putera, te zato i ima jači i orašastiji ukus, te tamniju nijansu. Treba znati i da gi ima višu tačku gorenja u odnosu na standardni maslac, što znači da je idealan za prženje.

Gi sadrži i takozvanu buternu kiselinu, koja igra esencijalnu ulogu u zdravlju probave, a može da ima i antiinflamatorna svojstva. Gi puter takođe sadrži i veliki broj vitamina i minerala, poput vitamina A, D, E i K, a takođe sadrži i lecitin, jod i beta-sisterol.

Naravno, baš poput maslaca ni gi nije predviđen za čestu upotrebu, zbog visoke kalorijske vrijednosti, ali s vremena na vrijeme i u malim količinama je odličan izbor za vašu ishranu.

Potrebni sastojci:

500 g organskog, kvalitetnog, neslanog maslaca

sito ili gaza

staklena posuda ili teglica

šupljikava kašika

Priprema:

Ostavite maslac da se polako rastopi na tihoj vatri. Veoma je važno da temperatura bude niža, kako maslac na kraju ne bi potamnio.

Smanjite temperaturu na najmanji nivo, kako bi se maslac lagano krčkao. Nema potrebe stavljati poklopac niti miješati masu. Poslije nekoliko minuta na površini će se pojaviti pjena od bjelančevina. Potrebno je u kontinuitetu skidati tu pjenu, sve dok tečnost ne ostane potpuno bistra.

Gi je gotov kada je bistar, zlatne boje i miriše na karamelu. Tada je potrebno isfilterisati ga, odnosno procijediti tečnog kroz veoma fino sito (za ovo može da posluži i sterilan gaza) direktno u staklenu teglicu.

Nakon filtriranja treba da se dobije savršeno bistar gi puter, a ako to nije slučaj, jednostavno ga malo zagrejte i ponovite proces filtriranja.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision