Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Aprila. 2021. Region
Masovna vakcinacija u Crnoj Gori kasni, hotelijeri traže COVID-hotele

Masovna imunizacija stanovništva u Crnoj Gori kasni i obje doze vakcine primilo je tek 3,1 posto stanovništva.

Taj podatak brine epidemiologe, ali i hotelijere, koji tvrde da nadležni nisu riješili brojne probleme pred početak turističke sezone.

Također, oni smatraju da nadležni treba da odrede i hotele za smještaj zaraženih turista, prenosi portal CdM pisanje dnevnog lista Dan.

Hotelijer iz Budve Dragan Purko Ivančević rekao je da ako Vlada ubrzo ne riješi problem spore vakcinacije, teško će moći da dogovore sa bilo kim dolazak turista u Crnu Goru.

On je istakao da Crna Gora, i pored zahtjeva te grane privrede, nema COVID-hotele za turiste koji budu inficirani tokom ljetovanja.

Imunizacija turističkih radnika

“Svaka država je to riješila, a mi to još nemamo. Počev od imunizacije, i to je jedan od preduslova da se odrede hoteli u kojima će biti liječeni i smješteni zaraženi. Nadležni su obećali da će to biti riješeno, ali još nemamo ništa konkretno. Sve dok se ne riješi pitanje imunizacije i hotela za zaražene, ne možemo da ugovaramo dolazak turista”, kazao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, pitanje svih pitanja je imunizacija direktnih učesnika u turizmu.

“Vlada mora da se potrudi da obezbijedi vakcine, a mi u turizmu da se što prije vakcinišemo i eliminišemo sve kontakte sa gostima koji im mogu ugroziti zdravlje”, istakao je Ivančević.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik hotela Splendid Željko Radulović rekao je da se neopravdano kasni sa vakcinacijom građana i turističkih radnika pred početak sezone. Kaže da je i u drugim državama situacija samo malo bolja.

Prvi turisti u junu?

“Kod nas kada su u pitanju turistički radnici iz Vlade najavljeno je da ćemo imati primat, posebno radnici koji će biti u direktnom kontaktu sa gostima. Nadam se da će se te najave realizovati i da ćemo do juna imati u većini slučajeva vakcinisane radnike”, rekao je Radulović.

On kaže da ako agencije krenu da dovode turiste, očekuju prve dolaske u junu.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Marija Božović rekla je za Dan da se kolektivni imunitet može postići jedino brzim vakcinisanjem velike većine starijih od 16 godina. Ona dodaje da bi vakcinu trebalo da prime i osobe koje su preležale bolest.

Kaže i da turistički radnici koji neće da se vakcinišu ne gube previše, ali neće moći da rade na mjestima gdje su svi radnici vakcinisani.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision