Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Maslačak čini čuda za zdravlje

“Maslačak je bilje, a bilje ima mnogo zdravstvenih i nutritivnih prednosti“, kaže dijetetičarka Nensi Gejb. Kaže i da bi maslačak trebalo dodati ishrani.

Maslačak sadrži puno vitamina i minerala u maloj biljci. „On je vjerovatno najhranljiviji zeleniš koji možete da jedete – nadmašuju čak i kelj ili spanać“, kaže Gejb.

Maslačak je, posebno, odličan izvor vitamina i minerala kao što su:

Vitamini A, C i K
Folat
Kalcijum
Kalijum

Zdravstvene prednosti maslačka

Osim što je prepun hranljivih materija, maslačak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema. Nažalost, naučnici ne poklanjaju veliku pažnju samoniklom bilju. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo sve što maslačak može da uradi, primjećuje Gejb.

“Ipak, neka istraživanja ukazuju na nekoliko prednosti maslačka“, kaže ona.

Obezbijedite antioksidante

Maslačak sadrži nekoliko različitih vrsta antioksidanata u korjenu, lišću i cvjetovima, kaže Gejb. Antioksidansi štite vaše tijelo od slobodnih radikala — lažnih molekula koji mogu oštetiti ćelije vašeg tijela i učiniti da brže starite.

Smanjite upalu

Hronična upala u tijelu igra ulogu u dugoj listi ozbiljnih zdravstvenih problema bolesti srca.

Jedan od načina da ostanete zdravi je da jedete hranu koja se bori protiv upale . Dodajte maslačak svojoj antiinflamatornoj ishrani: Laboratorijske studije su otkrile da jedinjenja u ovim biljkama mogu smanjiti upalu.

Upravljajte krvnim pritiskom

Maslačak je bogat kalijumom, što ih čini prirodnim diuretikom. Diuretici se često koriste za kontrolu visokog krvnog pritiska.

Kontrolišite šećer u krvi

Maslačak se koristi širom svijeta kao prirodan način za kontrolu dijabetesa tipa 2. Istraživači još uvijek istražuju tu vezu, ali studije na životinjama sugerišu da bi jedinjenja u maslačku mogla pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom.

Niži holesterol

Smanjenje holesterola je ključni korak ka smanjenju rizika od srčanih obolijevanja. Studije na životinjama su otkrile da ekstrakti iz korjena i listova maslačka mogu prirodno smanjiti nivo holesterola.

“Sjajna stvar kod maslačka je to što je svaki dio biljke jestiv“, kaže Gejb.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision