Monday, 23. May 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Januara. 2022. Zanimljivosti
Mask najavio klinička ispitivanja sa moždanim implantima kod ljudi

Neuralink, američka neurotehnološka kompanija čiji je suvlasnik Elon Mask, uskoro počinje s prvim kliničkim ispitivanjima moždanih implantata na ljudima.

Guardian piše da je Neuralink počeo tražiti ljude koji će rukovoditi ovim ispitivanjima. Objavio je oglase za poslove šefa i koordinatora kliničkih ispitivanja. U oglasima se navodi da će zaposlenici sarađivati s nekim od najinovativnijih ljekara ovog doba i vrhunskim inženjerima, kao i s prvim učesnicima kliničkog ispitivanja ovog tipa.

Mask, čije se bogatstvo procjenjuje na 256 milijardi dolara, rekao je da je vrlo optimističan oko ovih projekta, te tvrdi da bi “implantanti mogli omogućiti hodanje tetraplegičarima”.

Takođe je kazao da će paraliziovani umom moći brže da koriste pametne telefone od ljudi koji se njime koriste prstima.

Mask se nada da će američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) odobriti korištenje ovih čipova.

“Mislim da s Neuralinkom imamo šansu da tijelo osobe koja ima oštećenu kičmenu moždinu izliječimo i učiniti funkcionalnim. Uspjeli smo to postići kod majmuna i zamoraca, a provodimo mnogo testiranja i potvrđujemo da je implantat vrlo siguran i pouzdan, te da se može sigurno ukloniti”, izjavio je Mask.

“Guardian” piše da Mask ima dugu povijest velikih obećanja vezanih za Neuralink. Prije tri godine je rekao da će prvi implantanti u glavu čovjeka biti ugrađeni 2020. godine. Između ostalog, šef Tesle i SpaceX-a tvrdio je da će se implantanti i bežično puniti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision