Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2022. Svijet
Maroko: Poginulo 16 migranata u pokušaju upada u špansku enklavu

Vlasti u Maroku saopćile su u subotu ujutro kako je 18 migranata poginulo, a više desetaka je povrijeđeno, u nasilnom dvosatnom okršaju sa graničnim službenicima, kada je njih približno 2.000 pohrlilo ka visokoj ogradi koja osigurava špansku sjevernoafričku enklavu Melillu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Deseci migranata i graničara su povrijeđeni, dok je više od 100 migranata uspjelo preći iz Maroka u Melillu, rekli su španski i marokanski zvaničnici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka saopćilo je kako je u incidentu koji je počeo u petak u 6:40 sati po lokalnom vremenu, 76 migranata povrijeđeno, od kojih 13 teško, kao i 140 pripadnika marokanskih snaga sigurnosti, od kojih petorica teško u pokušaju da zaustave prodor migranata.

Španske vlasti su saopćile kako je u prekograničnom upadu povrijeđeno 57 migranata i 49 španskih policajaca.

Ograda od šest metara

Oko 8:40 sati više od 500 migranata počelo je ulaziti u Melillu, skačući preko krova graničnog prijelaza nakon što su presjekli ogradu, navodi se u saopćenju tamošnjeg predstavničkog tijela španske Vlade.

Većina je bila prisiljena vratiti se, ali je približno 130 muškaraca uspjelo stići do enklave i „obrađeni“ su u njenom prihvatnom centru za imigrante, dodaje se u saopćenju.

Španski premijer Pedro Sanchez odao je počast policajcima sa obje strane granice zbog borbe protiv dobro organiziranog, nasilnog napada za koji je sugerirao da su ga organizirale kriminalne grupe za trgovinu ljudima.

Afrički migranti već godinama pokušavaju doći do Evrope tako što prelaze šest metara visoku ogradu oko Ceute i Melille, španskih enklava na sjevernoj obali Maroka, a oni koji uspiju preći ogradu smještaju se u privremeni centar za migrante, dodaju agencije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision