Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Februara. 2021. Svijet
Mario Draghi danas polaže zakletvu kao novi italijanski premijer

Bivši čelnik Evropske Centralne banke (ECB) Mario Draghi položit će zakletvu kao novi italijanski premijer u subotu u podne po srednjoevropskom vremenu.

Draghi je pristao da služi kao čelnik nove vlade nacionalnog jedinistva na sastanku u petak s predsjednikom države Sergiom Mattarellom, okončavajući političku krizu koja je trajala duže od četiri sedmice.

Draghi (73) pojavio se pred novinarima nakon objave i predstavio listu svojih ministara, koju uglavnom čine političari i neke ključne tehnokrate.

Luigi Di Maio ostaje ministar vanjskih poslova a Roberto Speranza ministar zdravstva, što znači da će neki bitni ministri iz prethodne vlade bivšeg premijera Giuseppea Contea ostati na pozicijama.

Sudeći po Draghijevom planu, Marta Cartabia, ekspertica, preuzet će poziciju ministrice pravde. Cartabia je bila predsjednica Ustavnog suda do septembra 2020.

Položaj ministra ekološkog restruktuiranja o kome se ranije mnogo raspravljalo također će preuzeti ekspert, fizičar Roberto Cingolani.

Draghi je ranije održao opširne rasprave s predstavnicima stranaka u Rimu. On je dobio iznenađujuće visoku podršku, kako od Conteove propale koalicije lijevog centra, tako i od desničarske opozicije.

Kriza vlade u jeku pandemije koronavirusa otegnula se od sredine januara.

Mattarella je zadužio Draghija 3. februara da oformi novu vladu pod njegovim čelništvom.

Draghi sada treba osvojiti većinu glasova na glasanju o povjerenju u oba doma parlamenta kako bi njegova vlada bila potvrđena, prenosi dpa.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision