Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Decembra. 2019. Zanimljivosti
Mame, znate li da rađate stogodišnjake?!

Nastavi li se i dalje povećavati stopa očekivanoga životnog vijeka, više od polovice beba u razvijenim zemljama proslavit će 100. rođendan, čak i ne budu li savršenoga zdravlja.  

Studija koju je proveo danski naučnik Kare Kristensen (Kaare Christensen) sa Univerziteta u Odenseu, a koju je objavio naučni časopis Lancet, pokazala je da se u 20 stoljeću očekivani životni vijek produžio za približno 30 godina i to u zapadnoj Evropi, Sjevernoj Americi i Australiji, a posebno u Japanu i još nekim državama poput Španije i Italije.

Čak i kad se zdravstveni uslovi ne bi poboljšavali, čak tri od četiri današnje bebe u tim zemljama sigurno će doživjeti 75 godina. A ako se zdravstveni uvjeti budu poboljšavali ritmom kakav je vladao u protekla dva stoljeća, većina te djece doživjet će 100. godinu.

I još nešto: Pošto će se dob odlaska u penziju povećavati, pa će većina starijih raditi pola radnog vremena, bit će kraće i radno vrijeme mladih ljudi, pa, kažu naučnici: “skraćena radna sedmica tokom produljenoga životnog vijeka može dodatno pridonijeti povećanju očekivanoga životnog vijeka”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision