Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Malta će plaćati turistima kako bi je posjetili ovog ljeta

Kako bi pokrenula turizam nakon pandemije koronavirusa, otočna država Malta je u petak najavila plan novčanog poticanja turista koji odsjedaju u hotelima, počevši od juna.

Turisti koji odsjedaju u hotelima s pet zvjezdica dobit će 100 eura po osobi za svaku rezervaciju, dok će gosti hotela sa četiri zvjezdice “zaraditi” 75 eura, a posjetitelji hotela s tri zvjezdice 50 eura.

Ministar turizma Clayton Bartolo dodao je da će i hoteli davati jednake iznose, udvostručujući ih na svim nivoima, tako da posjetitelji mogu dobiti i do 200 eura za trodnevni boravak u hotelu s pet zvjezdica. A oni koji odu na malteško ostrvo Gozo, dobit će dodatnih 10% poticaja.

Sa 3,5 miliona eura predviđenih za plan pokretanja turizma, zemlja se nada da može privući više od 35.000 turista.

Trenutno je Malta još uvijek u djelomičnoj blokadi zbog pandemije, a prije nekoliko dana su napravili prve korake ka ponovnom otvaranju. Nakon što su duži period radile samo prodavnice osnovnih proizvoda i druge trgovine ponovo će se otvoriti u ponedjeljak, 26. aprila, a od istog dana grupe do četiri osobe moći će se okupiti javno, navodi se na web stranici turističke uprave Malte.

U utorak, 1. juna, će država službeno biti otvorena za putnike. Prema podacima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, 27% prihoda nacionalne ekonomije dolazi od turizma. Uzevši u obzir navedeni postotak i pad broja turista u 2020. godini od 80%, razumljivo je zbog čega su vlasti pokrenule ovakav plan aktiviranja turizma.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision