Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2021. Svijet
Macron želi ‘snažnu i suverenu’ Evropu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je istaknuo da je zadaća francuskog predsjedavanja Vijećem EU-a od 1. januara učiniti Evropu “snažnom u svijetu”, predloživši reformu Schengena radi bolje zaštite evropske granice i Maastrichta radi donošenja novog budžetskog okvira.

Na konferenciji za novinare u Elizejskoj palači francuski predsjednik je pokazao velike ambicije za ovo predsjedanje koje se vremenski podudara s kampanjom za predsjedničke izbore u aprilu i za parlamentarne u junu.

“Kada bih htio u jednoj rečenici sažeti cilj ovog predsjedavanja, rekao bih da moramo prijeći s Evrope saradnje unutar naših granica na Evropu snažnu u svijetu, potpuno suverenu, slobodnu u svojim odlukama i gospodaricu svoje sudbine”, rekao je Macron pred stotinjak novinara, izvijestio je AFP a prenijela Hina.

Francuski predsjednik je još jednom istaknuo presudnu važnost jačanja evropskog suvereniteta kao podrške nacionalnom suverenitetu.

“U prilikama svih ovih kriza koje pogađaju Evropu mnogi se žele uzdati samo u naciju. Nacije su naša snaga, naš ponos, ali evropsko jedinstvo je njihova prijeko potrebna dopuna”, ocijenio je.

Uvjereni Evropejac

Francuski predsjednik se odmah nakon pobjede na izborima 2017. koju je proslavio uz zvuke himne EU-a, predstavio kao uvjereni Evropejac, protivnik “nacionalista” i “populista”. Ističe napredak koji je ostvaren zajedničkim djelovanjem 27 zemalja, poput plana oporavka nakon COVID-a 19 vrijednog 750 milijarda eura donesenog 2020.

Pariz je za geslo francuskog predsjedanja izabrao “Oporavak, moć i pripadnost” a za logo plavo slovo “U” i crveno “E” s bijelom strelicom, znakom “želje za napredovanjem”, rekao je državni sekretar za evropske poslove Clement Beaune.

Francuskoj je ovo trinaesto polugodišnje predsjedavanje od 1950-ih i prvo od 2008. godine.

Tokom ovih šest mjeseci posebna će se pozornost posvetiti reformi Schengenskog prostora kako bi EU “zaštitio svoje granice” u prilikama migracijskih kriza koje su zaredale.

Tako je predložio “uspostavu političkog vodstva Schengena” putem redovitih sastanaka evropskih ministara za ta pitanja i mehanizama solidarnosti u slučaju krize na granici neke zemlje članice.

Najavio je održavanje sastanka na vrhu 17. i 18. februara na kojem će sudjelovati Afrička unija i EU u Briselu kako bi se “temeljito izmijenile” veze dva kontinenata koje obilježava “stanovit zamor”.

IZVOR: AGENCIJE

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision