Petak, 19. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Aprila. 2019. Bosna i Hercegovina
Loše stanje u procesuiranju predmeta u borbi protiv korupcije u BiH

Stanje na procesuiranju predmeta u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini nije na dobrom nivou, rezultati su drugog izvještaja OEBS-a, čija je svrha praćenje preporuka datih u izvještaju 2018. godine.

Iz Misije OEBS-a su istakli da nije ostvaren nikakav napredak u realizaciji 6 od ukupno 15 preporuka, te da je u 7 preporuka učinjen djelimičan pomak.

U izvještaju je navedeno da izvršna tijela nisu pokazala volju za uspostavljanje tima ekperata koji bi radio na izmjeni krivičnih zakona, te da je korupcija izuzetno rasprostranjena.

Ipak, pohvalno je, kažu, to što je Visoki sudski i tužilački savjet napravio Akcioni plan za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući pranje novca, te formiranje Odjeljenja za sudsku praksu u okviru viših sudova, ali sa nedostatkom jedinstvene baze podataka.

Kao manjak navodi se i neadekvatan kapacitet tužilaca u izradi optužnica te neadekvatan kapacitet sudija u primjeni i tumačenju zakona.

Tokom predstavljanja izvještaja istaknuto je da je učestala niska stopa osuđujućih presuda, tzv. visoke korupcije, učestalost uslovnih zatvorskih kazni, te mali broj slučajeva oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Takođe, izvještaj je pokazao nedosljednost u pogledu prenošenja vođenja postupka na drugi sud, kada se dovodi u pitanje nepristrasnost cijelog suda, kao i predugo trajanje postupka, jer je npr. kod nas prosječna dužina trajanja glavnog pretresa 381 dan, odnosno pet i po puta duže od optimalnog roka od 68 dana.

Na kraju, domaćem pravosuđu data je preporuka da se imenovanje sudija i tužilaca treba vršiti na osnovu njihovih rezultata, a ne na bazi njihove političke lojalnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision