Thursday, 23. September 2021.
Unsko-sanski kanton 15° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Avgusta. 2021. Svijet
Ljudima u etiopskoj regiji Tigray onemogućen pristup humanitarnoj pomoći

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kritikovala je etiopsku vladu zbog nepružanja humanitarne pomoći ljudima koji borave u regiji Tigray u kojoj tinjaju sukobi.

USAID je optužio vladu da ometa pristup Tigrayu, a ljudi će ove sedmice po prvi put u potpunosti izgubiti mogućnost dobijanja hrane. Etiopska vlada negira ove navode. Glasnogovornica premijera Abiyja Ahmeda rekla je novinarima da vlada dopušta ulazak konvoja pomoći u Tigray, ali da je sigurnost “prioritet koji se ne može ugroziti”.

Direktorica USAID-a Samantha Power napisala je u saopćenju da su skladišta hrane prazna i da humanitarni radnici nemaju šta da dijele. Pozvala je vladu da odmah odobri humanitarnu pomoć.

“Ovaj problem se nije pojavio zato što nema hrane, već zato što etiopska vlada ometa humanitarne radnike u obavljanju njihovog posla. Kopneni i zračni pristupi regiji su onemogućeni”, navela je.

Tigrayju je svakodnevno potrebno oko 100 kamiona humanitarne pomoći, a od kraja juna je samo 320 njih uspjelo stići u spomenutu regiju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision