Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Ljekari otkrili pet simptoma koji ukazuju da ste zaraženi delta sojem koronavirusa

Ne osjećate se dobro ali ne znate jesu li u pitanju alergija, gripa ili COVID-19?

Prema riječima dr. Inci Yildrima sa Univerziteta Yale, čini se da delta soj koronavirusa malo drugačije utječe na simptome.

Stručnjak za viruse dr. Tim Spector, smatra da ovaj soj djeluje drugačije i da stoga moramo biti vrlo oprezni čak ako se i simptomi jave u blagom obliku.

Ovo je pet simptoma delta soja:

Glavobolja

Yildirim pojašnjava kako je ovo jedan od glavnih simptoma, a često je imao prilike vidjeti pacijente koje je mučila glavobolja upravo radi ovog varijantnog soja.

– Vidjeli smo dosta problema s glavoboljom kod oboljelih od COVID-19, a to uključuje i varijacije, od tromboze, do raznih kardiovaskularnih oboljenja.

Bolno grlo

Prema Yildirimu bolno grlo je jedan od potencijalnih simptoma infekcije koronavirusom, ali nije najčešći.

Curenje iz nosa

Iako je ovo najčešće simptom prehlade, javlja se i kod osoba koje su zaražene delta sojem, smatra ljekar.

– Simptomi alergije isto mogu utjecati na ovo promjenu, ali i sinusi i pluća. Može se javiti kihanje, začepljenje nosa, kašalj, zviždanje u prsima ili gubitak daha – dodaje dr. Arveen Bhasin sa Mayo klinike te dodaje:

– Vidjeli smo do sada puno pacijenata koji kašlju, curi im nos, teško dišu ili ih muči jak umor. Sve to mogu biti simptomi alergije, ali i COVID-19. No, kada je u pitanju COVID-19, pacijenti će često imati temperaturu, gubitak okusa i mirisa, bol u mišićima, mučninu u proljev, što se ne viša kod alergija.

Možete imati temperaturu

Povišena ili visoka temperatura jedan je od glavnih simptoma COVID-19, a često se prijavljuje i kada je u pitanju delta soj.

Normalna tjelesna temperatura mjerena u usnoj šupljini kreće se između 36,8 ± 0,4 stepeni Celzijusa. Najniže vrijednosti kod većine osoba mjere su u šest sati ujutro, a najviše vrijednosti mjere su između 16 i 18 sati poslijepodne.

Najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u šest sati ujutro je 37,2, a najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 18 sati poslijepodne je 37,7 stepeni Celzijusa.

Vrijednosti mjerene iznad navedenih smatraju se povišenom tjelesnom temperaturom.

Simptomi postaju ozbiljniji

Jedan od ključnih signala da se radi o delta soju je upravo ozbiljnost simptoma. Oni mogu biti izuzetno jaki, a za ovaj se soj virusa smatra da je duplo zarazniji od ostalih varijanti i da će češće zbog njega osobe završiti na bolničkom liječenju. Na kraju stručnjaci ističu da oni koji nisu vakcinisani u puno su većem riziku od hospitalizacije, ali i smrtnog ishoda.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision