Subota, 21. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 20° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Septembra. 2019. Region
Lideri svih parlamentarnih stranaka u Austriji podržavaju proširenje, datum zavisi od reformi

Lideri parlamentarnih partija u Austriji podržavaju proširenje EU na Zapadni Balkan i ističu da datum prijema zavisi prije svega od primjene potrebnih reformi, a Zeleni smatraju da Srbija i Crna Gora imaju mogućnost da pristupe 2025..

U izjavi agenciji APA na evropsko-politička pitanja, uoči prijevremenih parlamentarnmih izbora, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc, šefica Socijaldemokratske stranke (SPO) Pamela Rendi Vagner, Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer, Neos-a Beate Majnl-Rajzinger, liste „Ject“ Peter Pilc, kao i Zelenih za koje se očekuje povratak u skupštinske klupe Verner Kogler, naglašavaju da postoji potreba za širenjem EU, ali i neophodnost da EU bude sposobna da primi nove članice.

„Stabilnost na Zapadnom Balkanu, regionu u našem neposrednom susjedstvu, je u našem ličnom interesu. Zalažem se za jasnu pristupnu perspektivu za sve države Zapadnog Balkana. Nije svrsishodno spekulisati o datumu pristupa, već je neophodan napredak u pregovorima sa EU i primjena potrebnih reformi. Tu su posebno Srbija i Crna Gora već ostvarile značajan napredak. Sjeverna Makedonija i Albanija, na drugoj strani, su hrabrim reformama zaslužile započinjanje pregovora“, istakao je Kurc odgovarajući na pitanje kada je realan sledeći prijem članica EU.

Rendi Vagner naglašava da ne bi bilo ispravno da se zacrta određena godina, već da je suština da, na jednoj strani, EU bude spremna za prijem novih članica, a na drugoj da države kandidati sprovedu neophodne reforme. Lider FPO Hofer istakao je da trenutno nije realno moguće procjeniti datum prijema novih članica.

„Teško je reći kada će biti primljene nove članice. Sljedeće proširenje će očigledno biti sprovedeno na jednu ili više država sa Zapadnog Balkana. U osnovi moramo tim zemljama pomoći da što brže ispune kriterijume za pristup“, rekla je Majnl-Rajzinger.

Pilc naglašava da je teško, trenutno, reći kada će biti primljene nove članice, jer EU mora sama dalje a se razvija i produbi.

Na drugoj strani šef Zelenih Kogler ističe da Srbija i Crna Gora mogu već 2025., uz postojanje političke volje za sprovođenje reformi i rješenju konflikata, pristupiti EU.

Lideri najznačajnijih austrijskih stranaka odbacuju tvrdnju da se EU nalazi u procesu raspada i podsjećaju da je Unija najveći mirovni projekat, najveći uspješni projekat 20-og vijeka.

„EU ne smije i neće se raspasti. Da bi to osigurali i dalje ćemo se zalagati da evropski zajednički projekat bude pravedniji, nijedan region zapostavljen i socijalni stub konačno izgrađen za sve. Tako ćemo ujediniti Evropu“, objašnjava Rendi-Vagner.

Kurc kaže da je jasno da postoji potreba za reformom EU, kao i za novim sporazumom EU sa pravim prioritetima i jasnim sankcijama kod kršenja pravila.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision