Subota, 28. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Septembra. 2019. Zanimljivosti
LET’S STEAM u najzabavnijoj naučnoj noći istraživača

Istraživači, naučnici, umjetnici, radoznali umovi, ljubitelji nauke, pridružili su se večeras najzabavnijoj noći nauke i istraživanja – Evropskoj noći istraživača 2019. u Sarajevu. Ovo je osma godina festivala nauke i istraživanja, koji se obilježava u preko 350 gradova širom Evrope.

Evropska noć istraživača, uz slogan “LET’S STEAM! Stvarajmo nove prilike!”, donijela je mnoštvo programa u Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH i na Otvorenu scenu Vilsonovo. Bila su to takmičenja srednjoškolaca za najbolji naučnoistraživački projekt “Mladi naučnici kreiraju bolji svijet”, interaktivne radionice, nagradne igre, kvizovi i edukativno-zabavni sadržaji. Sarajlije su bile u prilici posjetiti štandove izlagača, učestvovati u radionicama, eksperimentima i nagradnim igrama i saznati šta rade naučnici i inovatori. Predstavljeno je vatrogasno vozilo uz program “Vatra gori, ne radi se o fori”, izveden je plesni performans “Under the flesh” – Ayman, te proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade.

image
/SENAD GUBELIĆ
image
/SENAD GUBELIĆ

Robotika

U Zemaljskom muzeju BiH mali naučnici učestvovali su u brojnim kreativnim radionicama, igrama i drugim naučnim i prirodnim otkrićima. Teme su bile: kraljevi i kraljice Bosne, antički mozaici, nit po nit, golubarstvo, a šta ti radiš za šume?, igra memorije, izrada terarijuma, velike zvijeri i druge vrste, vodozemci i gmizavci, doživi biologiju, mala škola veterine i medicine (School & School Sarajevo) i Blooms Scientists (Privatna škola Bloom).

image
/SENAD GUBELIĆ

U Historijskom muzeju BiH mali naučnici su se zabavili uz kreativne radionice, robotiku i druga naučna otkrića. Teme su bile: Kustos na jedan dan, mali genijalac (Škola mentalne aritmetike Malac-Genijalac), glumačka radionica (Helen O’Grady akademija Sarajevo), pametna igraonica (Mozgaonica), Vi pitate – mi odgovaramo, razgovor s naučnicima, druženje s književnikom Hadžemom Hajdarevićem, kreativna dječija posla (Biblioteka grada Sarajeva), programiranje autorobota pomoću raspberry pi (Academy 387), čarobnjačka škola, Lego radionice…

image
/SENAD GUBELIĆ
image
/SENAD GUBELIĆ

Devet gradova

Kako festival stalno raste, ove godine je još veći broj ljudi uživao u programima i to u devet bh. gradova – Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Trebinju. Ove godine ponuđen je bogat i zabavan sadržaj kako bi se posjetiocima približili nauka i istraživanje, predstavila naučna dostignuća i inovacije i podstakla ma+šta posjetilaca različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama za sve uzraste.

Evropsku noć istraživača u BiH zajedničkim snagama realizuje Tidea d.o.o. Banja Luka, Udruženje Balkanfilm i Institut za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), a trebalo je ponijeti samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision