Monday, 23. May 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Januara. 2022. Zanimljivosti
Ledeni “megabrijeg” ispušta velike količine slatke vode u okean

Ogromni ledeni brijeg pod nazivom A58 svakodnevno u okean ispušta više od 1,5 milijardi tona svježe, odnosno slatke vode zbog topljenja leda.

Riječ je o količini vode koja je 150 puta veća od one koju dnevno iskoristi cijela Velika Britanija. A68 je u kratkom periodu bio najveći ledeni brijeg na svijetu, njegova površina je iznosila gotovo 6.000 kvadratnih kilometara kada se odvoio od Antarktika 2017. godine. No, do početka 2021. godine je nestao, kao i bilion toina njegovog leda.

Tim s Univerziteta Leeds je analizirao satelitske podatke kako bi dobio uvid u promjene dimenzija ledenog brijega dok se kretao sjeverno kroz Južni okean i ulazio u Južni Atlantik.

Istraživači su procijenili varijacije u topljenju brijega koji postoji tri i po godine. Jedan od ključnih perioda je bio onaj kada se A68 približavao toplijim klimama i Južnoj Georgiji. Postojala je zabrinutost da bi se ogromni ledeni blok mogao nasukati u okolnim plitkim vodama te blokirati rute miliona pingvina, foka i kitova, no to se nije dogodilo. Istraživači su ustanovili da je A68 izgubio dovoljno svoje dubine da bi mogao nastaviti plutati.

Do aprila 2021. godine A68 se raspao na mnogo manjih fragmenata koji se više ne mogu pratiti. No, utjecaj na ekosistem će biti trajan. Fragmenti imaju značajan utjecaj gdje god se pojave, a njihova slatka voda će mijenjati lokalne struje. Željezo, drugi minerali i organska tvar koju su “pokupili” tokom svog “života” će završavati u okeanu i “posijati” biološku produkciju.

Britanci su postavili uređaje u blizini brijega A68 dizajnirane za praćenje uvjeta, a prikupljeni podaci su interesantni.

“Postoje snažni pokazatelji o promjeni flore fitoplanktona oko brijega A68, kao i u taloženju materijala na dubljim dijelovima okeana”, zaključili su istraživači.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision