Četvrtak, 17. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Oktobra. 2019. Region
Kurti: Razgraničenje s Crnom Gorom treba riješiti bez gubitnika

Čelnik Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti kazao je u srijedu kako će s vlastima Crne Gore razgovarati o razgraničenju kako bi se to pitanje, ako je moguće, riješilo bez gubitnika, prenosi agencija Hina.

U intervjuu za crnogorski Javni servis RTCG, Kurti je izrazio spremnost da se nakon eventualnog izbora za predsjednika kosovske vlade sastane sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem kako bi u obostranom interesu riješili pitanje izmjene sporazuma o razgraničenju.

“Ja želim da se odmah kao novi premijer sastanem s premijerom Crne Gore i vlastima u Podgorici i da vidim šta možemo uraditi. Da razmotrimo mogućnosti i da ne bude gubitnika u ovom dogovoru”, rekao je on, te dodao kako buduća vlada Kosova želi dobre odnose s Crnom Gorom.

“Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, Crna Gora je članica NATO-a i na putu je u Evropsku uniju. Sa Crnom Gorom želimo veoma dobre odnose i smatram kako ćemo dobrom voljom i s punim informacijama razmotriti i riješiti pozitivno i progresivno ovo pitanje.”

Suzavcem protiv ratifikacije

Crna Gora i Kosovo su avgusta 2015. u Beču potpisali sporazum o razgraničenju, uz posredovanje Evropske unije. Kako je tada rečeno, granica između te dvije države je ona koja je utvrđena Ustavom nekadašnje Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ) iz 1974. godine i duga je 80 kilometara.

Zatim su taj sporazum ratificirali i crnogorski i kosovski parlament. No, dok je ratifikacija išla „glatko“ u Crnoj Gori, na Kosovu je taj postupak trajao tri godine. Sjednice kosovskog parlamenta prekidane su suzavcima, koje su u skupštinskoj sali aktivirali upravo zastupnici Kurtijevog Pokreta Samoopredjeljenje, a njihovi simpatizeri izazivali su nerede na ulicama Prištine. Tvrdili su kako je Sporazumom o razgraničenju Kosovo izgubilo više od 8.000 hektara zemlje.

Kosovski Parlament ratificirao je sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom, 21. marta 2018. Dva mjeseca uoči toga, tadašnji predsjednici Crne Gore i Kosova potpisali su aneks sporazuma u kojem je navedeno kako će se nakon što sporazum bude ratificiran u Parlamentu Kosova formirati “Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije” koja će “bude li potrebno”, ponovo razmotriti i eventualno ispraviti propuste ako ih utvrdi.

I sam Albin Kurti odmah nakon pobjede na parlamentarnim izborima za medije u Albaniji rekao je da demarkacija s Crnom Gorom nije zatvoreno pitanje. Za albansku TV KLAN rekao je „da je potrebno formirati zajedničko radno tijelo koje će preispitati sporazum o demarkaciji“.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision