Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 24° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Novembra. 2021. Region
Kurti: Očekujem da će dogovor Kosova i Srbije biti postignut do kraja mog mandata

Ne mogu da predvidim kada će se to desiti, ali ako uzmemo u obzir da će mandat američkog predsjednika Joea Bidena, mandat potpredsjednika Evropske komisije Borrella i moj mandat biti približno istog trajanja, za očekivati je da će se u okviru ovih mandata, koji su u tom trenutku manje-više isti, zaključiti sveobuhvatni sporazum sa Srbijom, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti. 

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao kako Kosovo ima volju i interes, te da zavisi da li je Srbija spremna.

“Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je takva da mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promijeni svoj pristup i sebe”, ocijenio je Kurti.

Prema njegovim riječima, Kosovo je nezavisna i suverena država, sa teritorijalnim integritetom, sa mnogo problema, a jedan od glavnih je Srbija.

“Dakle, Kosovo nije problem, Kosovo ima problem, a problem Kosova je i Srbija. Mi sami po sebi nismo problem, imamo mnogo problema, a jedan od njih, možda i glavni, je Srbija. Ali dijalog se ne vodi da bi Kosovo samo sebe dovelo u pitanje, već da bi se normalizovali odnosi sa Srbijom. A za normalizaciju odnosa, smatram da Srbija treba mnogo više da se promijeni. Mora se demokratizovati, mora imati vladavinu prava, mora se suočiti sa prošlošću i moramo imati neku vrstu simetrije reciprociteta manjinskih prava”, smatra Kurti.

Premijer Kosova dodaje da širom Zapadnog Balkana, sa šest zemalja koje još nisu integrisane u Evropsku uniju, postoje različite nacionalne manjine koje nemaju približno jednaka prava i nastaće tenzije koje mogu izazvati sukobe.

“Dakle, vladavina prava protiv korupcije i kriminala, demokratizacija protiv autokratija, suočavanje sa prošlošću protiv ratnih zločinaca, kao i reciprocitet prava protiv dominacije šovinističkih i hegemonističkih nacionalizama, formule su za cijeli Balkan uopšte, a posebno u našem odnosu sa Srbijom”, rekao je Kurti za RSE.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision