Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Jula. 2020. Svijet
Kriza duboko mijenja privredu svijeta, Evropa u odličnom položaju

Ekonomska kriza izazvana pandemijom bolesti COVID-19 “duboko će promijeniti” privredu svijeta, unijeti više ekologije, digitalizacije i novih načina rada, a Evropa je “u odličnom položaju”, ocijenila je predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde.

Ova kriza “ubrzat će preobražaje koji su već bili latentni u našim ekonomijama”, predvidjela je ona tokom video-konferencije sa francuskim zvaničnicima u Parizu.

– U proizvodnji, radu, trgovini, ono što smo upravo doživjeli ubrzat će preobražaje i vjerovatno dovesti do evolucije ka održivijem i ‘zelenijem’ načinu života – dodala je ona.

Ona je posebno Spomenula “rad na daljinu” koji će “preobraziti način rada svih zaposlenih”, bar u razvijenim zemljama, uz “ubrzanje digitalizacije u uslugama i automatizaciju industrije”.

Pored toga, zbog zabrane izlaska iz kuća koja je istovremeno pogodila većinu stanovnika svijeta, online trgovina znatno se razvila.

Taj razvoj bi trebalo da se još ubrza “na štetu tradicionalne trgovine”, dodala je ona.

U takvim promjenama “Evropa je u izvrsnom položaju za takvu tranziciju”, rekla je ona jer je taj kontinent “već domaćin najvećem sektoru ‘cirkularne ekonomije’ i ekoloških inovacija u svijetu”, a uz to je euro glavna valuta za izdavanje “zelenih obveznica”.

Međutim, Lagarde je rekla da smatra da to nije “dovoljno” i da treba uspostaviti “okvir ekonomske politike koji omogućava mobilizaciju finansiranja potrebnog za sve to”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision