Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Aprila. 2022. Svijet
Krhko evropsko tržište energije sprema se za Putinov sljedeći potez

Evropska unija bi mogla ići ka potpunoj obustavi uvoza ruskog gasa, scenariju koji bi pokrenuo racionalizaciju energije, ali i veću inflaciju te duboku recesiju.

Sukobi oko uslova plaćanja već su doveli do toga da Moskva zaustavi isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj. S obzirom da je opskrba već ograničena, neće biti potrebno mnogo više poteza kako bi se šokirala energetska tržišta.

“Evropska pozicija kada je u pitanju opskrba plinom je krhka i dovoljan je samo jedan prekid u opskrbi prije nego što se potpuno uruši”, rekao je za Bloomberg analitičar JP Morgan Chase & Co, Shikha Chaturvedi.

Osim ako se procesi ne budu mogli riješiti kako bi se ispunili zahtjevi Kremlja uz izbjegavanje sankcija koje je Moskvi nametnula EU, vjerovatno će više zemalja biti isključeno sa sistema opskrbe plinom u narednim danima ili sedmicama.

Evropa zavisi od ruskog gasa, a čak i manji poremećaj mogao bi se brzo proširiti kontinentom.

Zalihe skladišta su trenutno na samo 32 posto kapaciteta, u poređenju sa ciljem od najmanje 80 posto potrebnih da bi se domovi grijali i fabrike radile tokom zimskog perioda.

Zaustavljanje isporuka plina Poljskoj i Bugarskoj čini ostale evropske zemlje napetima. Iako su količine plina potrebnog tim zemljama relativno male, manjak je već apsorbirao zalihe iz Njemačke.Predsjednik Vladimir Putin naredio je da kupci gasa u Evropi za isporuke plaćaju u rubljama, za što iz EU kažu da krši sankcije i pozvaju kompanije da nastave plaćati u eurima ostavljajući tako Rusiji mogućnost da odbije ili prihvati nove okolnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

26.09.2022 Neredi u Iranu
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision