Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Aprila. 2021. Svijet
Kraj jedne ere: Raul Kastro se povlači

Raul Kastro, nekadašnji predsjednik i premijer Kube, potvrdio je na kongresu Komunističke partije da se povlači sa mjesta generalnog sekretara partije.

“Zadovoljan sam što predajem vođstvo grupi ljudi koji su pripremljenih da budu lideri, koji imaju decenijsko iskustvo i posvećeni su moralu revolucije, koja se identifikuje U petak je počeo četvorodnevni kongres kubanske Komunističke partije, a taj istorijski susret označio je kraj vladavine porodice Kastro i dolazak nove generacije vođe.

Raul Kastro je potvrdio da daje ostavku na mjesto šefa kubanske Komunističke partije, završavajući tako eru koju su on i njegov brat Fidel Kastro započeli revolucijom 1959. godine, javlja AP.

Kastro nije otkrio koga će podržati za svog nasljednika na mjestu prvog generalnog sekretara Komunističke partije, ali ranije se dalo naslutiti da je njegov favorit Miguel Diaz Kanel, koji ga je naslijedio na mjestu predsjednika 2018. godine.

“Smjer vlasti se neće mijenjati”

“Sanjati i nastavljati državu: danas počinjemo naš osmi kongres Komunističke partije”, napisao je ranije na Twitteru kubanski predsjednik Diaz-Kanel, koji je pozvan da preuzme tu političku grupaciju.

To je “kongres kontinuiteta”, dodao je Diaz-Kanel, naglasivši kako se smjer vlasti na Kubi, jednoj od pet posljednjih komunističkih država, neće mijenjati, prenosi agencija Frans Pres.

Nakon smrti Fidela Kastra 2016. i ostavke njegovog 89-godišnjeg brata Raula okreće se nova stranica u politici Kube i njenih građana od kojih mnogi celi život poznaju samo vlast slavne revolucionarne porodice, dodaje AFP.

“Raul više neće biti glava stranke, ali u slučaju problema Raul će biti tu, on nije mrtav”, smatra Ramon Blande, 84-godišnji komunist.

On vjeruje kako je 60-godišnji Diaz-Kanel “i dalje dovoljno mlad”, ali i da ga čekaju “problemi”.

Zasjedanje iza zatvorenih vrata

U petak se u prijestonici Havani okupilo nekoliko stotina delegata iz svih kubanskih provincija kako bi raspravljali o važnim temama za državu.

Njihovo zasjedanje iza zatvorenih vrata održava se tačno na dan na koji je Fidel prije 60 godina objavio socijalistički karakter Kubanske revolucije.

Za razliku od prošlih kongresa, ovaj put nije bilo prenosa na televiziji. Službeni portal Kubadebejt objavio je kako je Raul Kastro, nakon odavanja počasti bratu, predstavio delegatima izvještaj za kongres.

Imenovanje Diaz-Kanela glavnim sekretarom Komunističke partije, koja je najvažnija funkcija u zemlji, očekuje se posljednjeg dana kongresa, u ponedjeljak.

Kubi su čestitale druge komunističke zemlje – Kina, Vijetnam, Laos i Sjeverna Koreja.

Pandemija “pokosila” državu

U to vrijeme stanovnici na kubanskim ulicama, ispražnjenim od turista zbog pandemije, zabrinuti su zbog nestašice hrane, redova u trgovinama i velike inflacije.

Za Normana Mekaju, analitičara Ekonomist Intelidžens Junita, “odlazak Raula je važan događaj, ne samo jer njime završava dinastija koja je trajala 50 godina, nego i jer se događa u teškom periodu ekonomskih turbulencija”.

“To ne znači da će nužno biti velikih promjena u stilu vladanja Komunističke partije”, ali bi moglo da dođe do zahteva za većom transparentnošću i slobodama što će partija teško moći da ignoriše, smatra Mekej.

Politički analitičar Harold Kardens pak naglašava kako kubanskim društvom vlada “osjećaj umora” koji je uzrokovan kombinacijom politike maksimalnog pritiska na Kubu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, te padom povjerenja u projekte kubanskog vođstva.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision