Ponedjeljak, 14. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Oktobra. 2019. Region
Kosovo: Samoopredjeljenje traži da se odbiju nezakonito pristigli glasovi iz Srbije

Pokret Samoopredjeljenje, koji je vodeća partija nakon prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, reagovao je u vezi sa slučajem trovanja zaposlenih u Centralnoj izbornoj komisiji, uz naglasak da su glasovi iz Srbije na Kosovo dopremljeni nelegalno i da ih treba odbiti.

Iz te partije je saopšteno da je trovanje zaposlenih u operaciji glasanja putem pošte, uznemirilo rodbinu osoblja, kao i javno mnijenje, te je naglašeno da državne vlasti treba da istraže uzroke ovog trovanja, kao i pakete koji na teritoriju Srbije stižu na organizovan način.

“Ovi glasački paketi nisu stigli poštom, kako to zahtijeva izborni zakon, već ih je nelegalno unijela Kancelarija za vezu Srbije. Ti glasački listići pristigli nelegalno trebaju biti odbijeni. Dok profesionalna služba CIK-a treba da nastavi da radi na verifikovanju i brojanju glasova primljenih od dijaspore. Paketi sa glasačkim listićima koje su poslali sunarodnici, a koji su verifikovani i ocijenjeni, moraju se poslati u Centar za brojanje i rezultate kako bi se prebrojali”, navodi se iz Samoopredelenja.

Verifikovanje glasova pristiglih u kovertima iz Srbije prekinuto je jutros, zato što je danas oko 11 sati došlo do alergijske reakcije kod nekolicine službenog osoblja. Na Infektivnoj klinici prijavljeno je 9 pacijentkinja, od kojih su dvije bile trudne, sa simptomima svraba ruku niskog intenziteta. Kasnije je primljena još jedna osoba sa sličnim simptomima.

Pacijenti tvrde da su odmah nakon otvaranja koverti unutar glasačke kutije osjetili neprijatan miris.

U međuvremenu, predsjednik Srpske liste Goran Rakić u saopštenju za medije naveo je da su uz izgovor da koverte sa srpskim glasovima iz Srbije imaju “čudan miris”, albanski članovi komisije naprasno počeli da se prenemažu kako su otrovani, dok srpski posmatrači u istoj prostoriji nisu osjetili nikakav miris, niti imali bilo kakav zdravstveni problem.

“Uz primjenu sile, i pored zahtjeva člana Srpske liste Stevana Veselinoća da ostane uz materijal, on i svi naši posmatrači su istjerani, ne samo iz prostorije u kojoj se nalaze glasovi, već iz čitave zgrade”, saopštio je Rakić.

On je optužio albanske političke partije da su uz asistenticiju Policije Kosova, Centralne izborne komisije i ostalih kosovskih institucija, započele krađu srpskih glasova u korist protivnika Srpske liste iz redova srpske zajednice na Kosovu.

Rakić je poručio da Srpska lista neće prihvatiti da bilo ko manipuliše glasovima i mimo volje građana instalira, Albancima, podobne Srbe, čime se “obesmišljava učešće Srba u ovom procesu’.

Portparol Policije Kosova Daut Hoxha izjavio je za AA da policija posjeduje informacije i da sa policijskog aspekta vodi slučaj.

Srpska lista je na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, 6. oktobra, osvojila preko 52 hiljade glasova, što je apsolutna većina glasova među srpskim političkim subjektima. Osim Srpske liste, koja jedina ima podršku Beograda, na izbore je izašla i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, koalicija Sloboda Nenada Rašića i Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića.

U Skupštini Kosova je za srpsku zajednicu rezevisano 10 poslaničkih mjesta, dok je u Vladi rezervisano jedno ministarstvo.

Budući premijer Kosova Albin Kurti iz Samoopredelenja je nakon izbora izjavio da ne želi ministra iz Srpske liste, jer to nije partija, već država.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision