Ponedjeljak, 1. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
Korupcija i njeno neprocesuiranje ključna prepreka evropskom putu BiH
Jedan od najvažnijih prioriteta za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji jeste napredak u oblasti vladavine prava, a posebno sposobnost pravosuđa da pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, stav je Delegacije EU u BiH.
Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi, odnosno na određenom nivou pripremljenosti u prevenciji borbe protiv korupcije  i organiziranog kriminala. Nije bilo napretka u realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja, preporuka iz 2019. u ovoj oblasti, kao ni nalaza iz Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH. Korupcija je i dalje vrlo prisutna i predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost, jer je na svim nivoima vidljiv direktan politički uticaj na svakodnevni život građana, navodi se, između ostalog, u zaključcima Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2020. godinu.

Neusklađenost zakonodavstva na nivou cijele BiH i slaba institucionalna saradnja i koordinacija i dalje koče borbu protiv korupcije. Rezultati na sprečavanju i suzbijanju korupcije na visokom nivou i dalje su vrlo ograničeni zbog operativne neefikasnosti i političkog uplitanja, navodi se u Izvještaju o BiH.

U narednoj godini, kako stoji u Izvještaju, Bosna i Hercegovina treba posebno da usvoji zakon o sprečavanju sukoba interesa na državnom nivou i kompletira zakonski okvir za zaštitu osoba koja prijavljuju korupciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision