Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2020. Svijet
Koronavirus i ljeto: WHO preporučila nove mjere zaštite

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je nove savjete za javnost u kojima upozorava da je za vrijeme pandemije koronavirusa za naše zdravlje, najbolje kloniti se dugotrajnog boravka na suncu ili velikih vrućina.

“Izbjegavajte izlaganje suncu ili temperaturama višim od 25 stepeni jer nema dokaza da to sprječava ili liječi Covid-19, a povećava rizik za zdravlje (opekline i bolesti uzrokovane vrućinom). Možete se razboljeti od Covid-19 bez obzira na to koliko je sunčano ili vruće vrijeme, stoga zaštitite sebe i druge redovitim pranjem ruku, kašljanjem u presavijeni lakat ili maramicu i izbjegavanjem dodirivanja lica”.

Time Svjetska zdravstvena organizacija nije htjela reći da UV zrake ne djeluju na virus ili da se on jednako lako širi u otvorenim i zatvorenim prostorima, već da je primarni način širenja pandemije kapljičnim putem, te da nema dokaza da se sunčanjem možemo zaštititi (ili izliječiti) od zaraze Covidom-19.

S druge strane, dugotrajno izlaganje suncu zaista može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme i izazvati, na primjer, sunčanicu i kod zdravih osoba.

U jeku pandemije, izlaganje suncu može imati još teže posljedice, pogotovo za one koji su oboljeli, a imaju blage simptome.

Može se, također, dogoditi da zaražena osoba zamijeni simptome sunčanice za one od Covid-19, što može biti opasno.

Preporuka: Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše (vrtoglavica, slabost, tjeskoba, izrazita žeđ ili jaka glavobolja), potražite pomoć. Birajte hladnije mjesto i izmjerite temperaturu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision