Subota, 5. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Korisnici potrošili nevjerovatnih 50 milijardi dolara kupujući aplikacije na Androidu i iPhoneu

Čini se da su aktuelna kriza s koronavirusom i karantin utjecali na tržiše mobilnih aplikacija s obzirom na to da su ove godine zabilježeni rekordni prihodi.The Street piše da je u prvoj polovini ove godine zabilježen rast kako preuzimanja tako i vremena provedenog u različitim mobilnim aplikacijama.

Korisnici su u prvoj polovini 2020. godine zabilježili potrošnju od 50 milijardi dolara putem prodavnica aplikacijama Google Play i App Store. Otkako je nastala pandemija, podaci pokazuju da su potrošači proveli zapanjujući broj sati u aplikacijama što je 27 posto njihovih sati tokom aprila i 1,6 milijardi sati ukupno u prvoj polovini ove godine.

Aplikacije koje spadaju u kategoriju zabave, finansija i plaćanja, produktivnosti rada u e-trgovine, zabilježile su neviđeni rast u prvoj polovini ove godine uz PayPal, Venmo, DoorDash, Zoom, Netflix i TikTok. Također je pokazan i znatan porast upotrebe u odnosu na isti period prošle godine.

Mobilna kupovina je u prvoj polovini godine premašila sva očekivanja i zabilježila ogroman rast e-trgovine te tako ostvarila rezultate koji bi se inače postizali godinama.

“E-trgovina je procvjetala u prvoj polovini 2020. godine, postigavši rast koji bi obično trajao između četiri i šest godina, a upravo su mobilni uređaji bili zaslužni za to”, kazao je Lexy Sydow menadžer uvida u tržište.

Rast preuzimanja aplikacija, potrošnja i angažman doveli su do velikog procvata potrošnje mobilnih oglasa, čak i kada su se marketinški budžeti smanjili u cjelini.

Velika oglasna mreža je zabilježila rast plasmana oglasa američkog iPhone-a za 70 posto između januara i juna 2020. godine, a međuprostorni oglasi su bili najveći pokretač.

Međuprostorni oglasi porasli su za 205 posto u periodu od januara do juna te su na kraju tog perioda zabilježeni svi formati oglasa od 54 posto.

Rast mobilnih oglasa uslijedio je u općenito lošoj godini za oglašavanje i marketing s obzirom na pandemiju koja je “zatvorila” poslovanje i poremetila marketinške trikove.

Prema eMarketeru, svjetska potrošnja na digitalne oglase u porastu je za samo 2,4 posto u 2020. godini, što je najniža zabilježena stopa rasta.

Predviđa se da će ukupna potrošnja na oglase širom svijeta pasti za 4,9 posto.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision