Utorak, 25. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 15° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Avgusta. 2020. Bosna i Hercegovina
Koridor Vc u izgradnji: Buduća žila kucavica BiH

U sjedištu Javnog preduzeća “Autoceste” u Mostaru je potpisan ugovor o izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan na Koridoru 5C. Tako će izgradnjom ove poddionice BiH postati bogatija za još 4,9 kilometara autoputa, koji se u našoj zemlji gradi više od 20 godina. Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan je 77,9 miliona evra sa PDV-om.

U vremenskom periodu od dvije godine potpisano je 8 ugovora za 45 novih kilometara autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu, ističu iz JP Autoceste. Rok za izgradnju ove poddionice je 20 mjeseci i ona bi, nakon što bude završena, trebala biti spojena na Tunel Ivan, koji je u izgradnji.

Kamen temeljac za koridor 5C položio je 4. januara 2000. godine tadašnji premijer Federacije BiH Edhem Bičakčić. Od tada do danas u saobraćaj je pušteno oko 105 kilometara modernog autoputa. Ideja je bila da se jedinstvenim koridorom dugim 280 km povežu krajnji sjever i krajnji jug BiH. Od ideje se nije odustalo, ali su se radovi zbog brojnih opstrukcija, naročito političkih, odvijali usporenom dinamikom. Trenutno se gradi preko 40 kilometara autoputa, ističe Denis Lasić, ministar saobraćaja i komunikacija.

Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, a tender za probijanje tunela Prenj završen je u decembru. Dužina cjelokupnog tunela iznosi više od 10 kilometara, što ga čini najdužim u regionu. Lokalitet na kojem će se tunel graditi izrazito je napristupačan i zahtjevan, pa je time moguće očekivati i određena kašnjenja.

Poddionica autoputa na Bivoljem brdu dio je koridora 5C, odnosno dionice Mostar jug – Počitelj i duga je oko 7 kilometara. Iako je bilo predviđeno da radovi budu završeni u roku od 18 mjeseci, dvije godine nakon početka, na ovoj dionici se još uvijek gradi. Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Buna – Počitelj iznosi 25,6 miliona evra.

Gradnja cjelokupnog autoputa koštaće oko četiri milijarde evra, a do sad je u to investirano nešto više od jedne milijarde, i to kreditima koje su osigurali EBRD, Evropska investiciona banka te Kuvajtski fond za razvoj. Koridor 5C najveći je infrastrukturni projekat u istoriji BiH i, kada napokon bude završen, predstavljaće kičmu i stub razvoja naše zemlje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision