Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Januara. 2021. Svijet
Kongresmeni podnijeli zahtjev da se Trumpu doživotno zabrani kandidatura za predsjednika SAD-a

Demokratski članovi Kongresa podnijeli su u petak Senatu zahtjev za provođenje opoziva (eng. impeachment) protiv odlazećeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa pod nazivom “Poticanje pobune”.Impeachment je postupak kojim zakonodavno tijelo iznosi optužbe protiv vladinog službenika. U Sjedinjenim Državama, impeachment se odnosi na prethodni korak, onaj prije stvarne optužnice vlasti. Američki predsjednik protiv kojeg je podnesen ostaje na vlasti dok Senat obrađuje i analizira optužbe.

Članci iz impeachmenta, ako budu odobreni, nastoje zabraniti Trumpu ponovno kandidiranje za predsjednika. Ustav SAD-a ograničava predsjednika na dva mandata, čak i ako nisu uzastopni.

To bi za Trumpa značilo doživotni kraj političke karijere u SAD-u, jer se više ne bi nikada mogao kandidovati i obnašati javne funkcije, ali zasigurno i suočavanje s ozbiljnim optužnicama.

Kako stoji u zahtjevu koji su kongresmeni predali Senatu “John Trump bavio se visokim zločinima i prekršajima namjernim poticanjem nasilja na vladu Sjedinjenih Država”.

Podsjećamo, ovo je drugi put da se protiv Trumpa podnosi zahtjev za opoziv. Demokrate su u Kongresu podnijele ovaj zahtjev protiv Trumpa i 23. decembra 2019. godine, a tada su u njemu bile navedene dvije stavke – zloupotreba ovlasti i opstruiranje rada Kongresa.

Iako je tada u Kongresu je za opoziv glasalo 230 zastupnika – demokrati i jedan nezavisni zastupnik, dok je 197 zastupnika glasalo protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata, senat nije usvojio zahtjev.

Inače, ovo bi bio četvrti put u historiji da Kongres glasa za opoziv predsjednika.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision