Wednesday, 1. December 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Komisija za koncesije BiH u četvrtak odlučuje o tome da li će RS i Srbija graditi hidroelektrane

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine bi u četvrtak, 21. oktobra, trebala razmatrati namjeru bh. entiteta Republike Srpske i Republike Srbije o gradnji tri hidroelektrane na Drini.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 16. jula ove godine presudio da ova komisija u roku od 90 dana riješi ono što je sporno po ovom pitanju. Političari u Federaciji Bosne i Hercegovine i dio stručne javnosti osporavaju plan o gradnji ovih energetskih postrojenja.

Dnevni red sjednice Komisije za koncesije BiH (Foto: Klix.ba)
Dnevni red sjednice Komisije za koncesije BiH (Foto: Klix.ba)

Među njima je i stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero. Ranije je u razgovoru za Klix.ba ukazao na to da se Republika Srpska u ovom kontekstu ponaša kao međunarodni subjekt, što nije, već je to država. Shodno tome, napomenuo je da odluke o ovoj vrsti gradnje mogu donositi samo državne institucije, a ne entitetske.

Za Ceru je sporna i legalnost ove komisije te je podsjetio da je jedan od članova Komisije za koncesije Mensur Šehagić zbog toga pokrenuo upravni spor pred Sudom Bosne i Hercegovine. Osim Šehagića, članovi su Milomir Amović, Đoko Slijepčević i Anto Matić. Komisija formalno nema predsjednika, a prema Cerinim riječima, zadatke predsjednika izvršava Amović.Ako Komisija odobri gradnju, onda će se i hidroelektrane graditi. Ako se ne očituje, onda je opet odgovornost na Ustavnom sudu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision