Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 24° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Komandant EUFOR-a u BiH Placer: Slanje dodatnih trupa u Brčko prije bi dovelo do eskalacije nego do deeskalacije

Komandant vojne misije EUFOR u BiH, austrijski general Aleksander Placer (Alexander Platzer), kazao je za austrijski Der Standard da i pored najava člana Predsjedništva Milorada Dodika koje bi mogle značiti otcjepljenje entiteta RS, u principu ne vidi “nikakvu klasičnu vojnu prijetnju”. Odbacio je mogućnost prebacivanja trupa u Brčko, kako su ranije predložili pojedini analitičari.

– Opća sigurnosna situacija u zemlji je stabilna – izjavio je Placer.

Istakao je kako smatra da bi slanje dodatnih trupa u Brčko “prije dovelo do eskalacije nego do deeskalacije”.

Protiv okupacijskog scenarija

Austrijski general je objasnio da, pored najmanje 600 ljudi koji su operativno osoblje, u misiji su raspoređeni i dodatni vojnici. Pored toga, EUFOR Althea posjeduje dovoljno rezervnih snaga koje mogu biti raspoređene u bilo kojem trenutku ako to bude potrebno. Naglasio je da se međunarodna zajednica izjasnila protiv okupacijskog scenarija tako što je odgovornost za državu prepustila domaćim vlastima.

– Ne vidim potrebu da se to mijenja – dodao je.

Rezervne snage bi mogle doći sa područja Balkana, ali bi se mogao angažirati i KFOR sa Kosova. Osim toga, još postoji vanjska strateška rezerva. 

– Ona nam je posebno bitna jer se ne nalazi na ovom prostoru – objasnio je Placer, prenosi N1.

Pojačanje vojnih kapaciteta

Dodaje da je po potrebi moguće pozvati još hiljadu vojnika, a ta se cifra može i povećati.

– Spremamo se za određene scenarije. Na godišnju vježbu ove godine kao rezervni sastav došlo je oko 700 vojnika. To je bila planirana vježba koja nam je pokazala da su EU i međunarodna zajednica sposobne za djelovanje – naveo je Placer.

Također se razmišlja o tome da se pojačanju lokalne posmatračke stanice EUFOR-a, takozvani LOT timovi, kako bi se moglo “detaljnije vidjeti šta se dešava”.

– Ponude već dolaze od strane zemalja čije su trupe već tu. U principu se komandant EUFOR-a može bez dozvole iz Brisela aktivirati ukoliko vidi da je stabilnost i sigurnost ugrožena. Osim toga, mi možemo u svako doba i bez najave vršiti inspekcije naoružanja i opreme. Možemo i presuditi ukoliko dođe do dodatnog pojačanja vojnih kapaciteta, dakle ako dođe do naoružavanja koje nije predviđeno – rekao je Placer.

Povodom aktuelne rasprave o produženju misije EUFOR Althea u Vijeću sigurnosti UN-a, Placer ističe da su mandat EUFOR-a i njegovi zadaci “potpuno odvojeni od civilnih zadataka visokog predstavnika”.

I u Austriji imamo duge cijevi

– S vojne tačke gledišta, ne bi bilo nikakve razlike da se iz teksta mandata EUFOR-a izbrišu reference na OHR kako bismo produžili našu misiju. Da li bi to naštetilo Dejtonskom sporazumu, to je drugo pitanje. Ne mogu to procijeniti – rekao je Placer.

Dodao je da mu je potpuno jasno da Dejton ima rok trajanja.

– I taj datum isteka određuju država i međunarodna zajednica kroz pozitivan razvoj u formiranju stabilne državne strukture – kazao je Placer.

Prokomentirao vježbu koju je entitetski MUP RS nedavno organizirao na Jahorini, te izjavio da ne vidi problem u tome što su u vježbi korištene duge cijevi.

– Vrsta opreme koju koristi policija u RS odgovara međunarodnim standardima. I u Austriji imamo duge cijevi – rekao je Placer.

Ključni akteri

Povodom Dodikove prijetnje da će se RS povući iz državne vojske te stvoriti svoju posebnu, Placer je rekao da “zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu”.

– U vrijeme Dejtonskog sporazuma imali smo tri vojske u zavisnosti od etničkih grupa. Zatim je stvorena zajednička vojska na osnovu nacionalne volje. Ako se zemlja kroz normalan zakonodavni proces složi da ponovo u njoj bude nekoliko vojski, onda međunarodna zajednica to teško može – dodao je Placer.

Međutim, rekao je i da je razgovarao sa uključenim akterima i pitao ih koji bi bio smisao da se koriste dvije vojske za osnovni zadatak nacionalne odbrane.

– Onda bi postojala dva ministra, dva načelnika generalštaba, a to je pretjerano u smislu veličine zemlje. Strukturalno, to nema nikakvog smisla – rekao je Placer, prenosi N1.

Pažljivo posmatrati

Naglasio je da, u slučaju da se vojska raspadne i iz nje nastanu dvije vojske, tome bi trebao prethoditi osnovni politički i vojni konsenzus i trebao bi odgovarati primatu političkog odlučivanja.

– Iz današnje perspektive, ovo je scenario s kojim se možemo nositi – kazao je on.

Naglasio je i da, ako nema političkog konsenzusa za tako nešto, onda bi sigurnosna situacija morala biti procijenjena sasvim drugačije.

– Moramo to pažljivo posmatrati – rekao je Platzer.

Također je izjavio da je primjetio određen nivo napetosti među stanovništvom.

– To je povezano s činjenicom da se u medijima stalno sve vrti oko sigurnosnog pitanja. Političari konstantno drže stanovništvo u stanju krize – zaključio je on.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision