Četvrtak, 26. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Komšić s Guterresom o odnosima sa susjedima, izjavi Grabar-Kitarović, EU i NATO putu

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se jučer sa Antoniom Guterresom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

Tokom razgovora o aktulenoj političkoj situaciji, predsjedavajući Komšić kazao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za dobrosusjedsku saradnju i za rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama. Istakao je kao primjer dobre odnose naše zemlje sa Crnom Gorom, i to da su to jedine dvije zemlje u regiji koje nemaju neriješenih međusobnih pitanja.

Predsjedavajući Komšić o odnosu Bosne i Hecercegovine sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom kazao je da se naša zemlja odlično razumije sa susjedima, te da je spremna na dijalog koji bi vodio ka rješavanju svih otvorenih pitanja. Kazao je da polaže nadu u poboljšanje odnosa sa Republikom Srbijom, imajući u vidu predstojeći sastanak Predsjedništva BiH i predsjednika Aleksandra Vučića.

Što se tiče Republike Hrvatske, istakao je da očekuje početak otvaranja pozitivnog dijaloga sa susjednom zemljom nakon izbora koji će biti održani u toj zemlji krajem godine. Kada je riječ o neriješenim pitanjima sa Republikom Hrvatskom, to su sporazum o sukcesiji i granica na moru, koje je Bosna i Hercegovina spremna kroz dijalog i dogovor rješavati.

Predsjedavajući Komšić osvrnuo se na izjavu predsjednice Grabar-Kitarović koja je prilikom susreta sa Gutteresom komentarisala Izborni zakon BiH i činjenicu da on nije izmijenjen. Kazao je da se Izborni zakon treba mijenjati u mnogo segmenata, ali da je to ipak isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, o kojem će se odlučivati samo unutar Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar UN-a gospodin Gutteres naveo je da se odnosi Bosne i Hercegovine i njenih susjeda trebaju rješavati dogovorom, te da treba kreirati ambijent za prevazilaženje razlika kroz pozitivan dijalog. Gospodin Gutteres je takođe kazao da Evropska unija i NATO trebaju biti otvoreni za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Komšić dotakao se i Mišljenja Evropske komisije, istakavši da se u potpunosti slaže sa preporukama koje su navedene u Mišljenju, te da u potpunosti podržava njihovu implementaciju.

Tokom razgovora predsjedavajći Komšić je takođe kazao da naša zemlja ostaje posvećena ciljevima Ujedinjenih nacija, i spremna je nastaviti svoje učešće i doprinos u UN misijama u svijetu.

Upoznao je generalnog sekretara Guterresa o tome da je Bosna i Hercegovina spremna uzet i učešće u UN-ovom programu „Dijalog za budućnost“, ali da je za formalnu odluku potrebna saglasnot sva tri člana Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić čestitao je generalnom sekretaru UN-a na međunarodnoj nagradi „Mostar Peace Connection“, koju mu je ove godine dodijelio Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision