Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Komšić razgovarao sa zastupnicima bh. porijekla iz njemačkog parlamenta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u Stuttgartu s dugogodišnjim zastupnikom Socijaldemokratske partije u njemačkom Bundestagu i europarlamentarcem Josipom Juratovićem i mladim političarem bh. porijekla Adisom Ahmetovićem, koji je od ove godine takođe dio Bundestaga iz ove stranke. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoji situaciji u Evropi i svijetu, te kako se te politike reflektuju na zemlje Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Komšić kazao je da od nove njemačke Vlade očekuje razumijevanje i sagovornika za političko stanje u BiH, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Komšića.

Dupli standardi međunarodne zajednice prema dešavanjima u BiH ocijenjeni su kao pogubni, te je istaknuto da se pregovori o budućnosti naše zemlje pod hitno moraju vratiti u institucije.

-Razgovarno je o modalitetima sankcija za pojedince koji intenzivno rade na rušenju ustavnog poretka i razgradnji države, te je naglašeno da su sada na potezu tužilaštvo i sud kako bi se stalo u kraj separatističkim politikama – navodi se u saopćenju.

Razgovarano je i o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za koje su se sagovornici složili da se radi o vrlo važnom i istorijskom dokumentu za BiH, te kako je neophodno da međunarodna zajednica insistira na provođenju ovog dokumenta bez kompromisa unatoč pritiscima iz pojednih krugova unutar Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su jasno naglasili da se od EU očekuje da u odnosu sa BiH komuniciraju iste one standarde koji važe i u njihovim zemljama kao što je zaštita ljudskih prava, demokratija i vladavina prava.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision