Monday, 6. December 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Avgusta. 2021. Bosna i Hercegovina
Komšić: Nema razloga da hrvatski komandanti iz operacije “Bljesak” budu krivično gonjeni

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je komentarisao posljednje aktuelnosti u vezi s pokretanjem krivičnih postupaka protiv generala Republike Hrvatske, koje je zahtjevalo Tužilaštvo BiH od hrvatskog pravosuđa.

“Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer, i ako postoji takvo krivično djelo, ono nije počinjeno ni na teritoriji Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske”, rekao je on.

On pak navodi da, ako je u postupcima riječ o operacijama “Maestral” i “Južni potez”, koje su izvođene na teritoriji BiH, postoji osnov za procesuiranje.

“Ako je riječ o ove dvije operacije, stvari stoje potpuno suprotno. Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu da procesuira sva krivična djela počinjena u tim operacijama”, prokomentarisao je Komšić.

Tokom vikenda je objavljeno da je BiH uputila zahtjev Hrvatskoj da krivično gone 14 zapovjednika u operaciji “Bljesak”. Razlog je komandna odgovornost prilikom stradanja civila s prostora gdje je izvođena akcija. Izvještaj o stradanju i djelovanju Hrvatske vojske je još prije 15 godina donesen u Banjoj Luci i pretpostavlja se da ga je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision