Nedjelja, 31. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Koliko je realno da BiH dobije punopravno članstvo u evropski ekonomski prostor?

Slobodno evropsko tržište kao alternativa procesu proširenja zemljama Zapadnog Balkana sve više se spominje u Evropskoj uniji. Je li siguran pristup unutrašnjem tržištu Evropske unije, bez prava političkog odlučivanja, moguć u bližoj budućnosti?

Zvanično, unutar rukovodstva Evropske unije nema govora o mogućnosti puštanja zemalja Zapadnog Balkana na slobodno evropsko tržište. Ipak, nije prvi put da se o tome nezvanično govori. Krajem 2019. godine, spekulisalo se da Francuska predlaže da se, zbog ne baš tako djelotvornog procesa proširivanja, zemljama Zapadnog Balkana omogući pristup tržištu Evropske unije, uz finansijsku podršku za reforme na evropskom putu. Nekadašnji visoki predstavnik u BiH, Carl Bildt, smatra da bi bh. ekonomija, sa svim svojim slabostima, i tu mogla pronaći svoju šansu.

“Tu su još neki segmenti ekonomije koji su problematični, ali nema sumnje da vam treba jaka ekonomija. A, ja mislim da ekonomska integracija u regionu u Evropskoj uniji će, zaista, pomoći svim ekonomijama”, naveo je Karl Bildt

Ima i drugačijih stavova. Pojedini njemački analitičari smatraju da politika proširenja, ipak, nema alternativu.

“Zemlje Zapadnog Balkana, kandidati i potencijalni kandidati za članstvo imaju određen pristup preko trgovinskog sporazuma u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a na drugoj strani nova metodologija u predpristupnim pregovorima je uvela mogućnost pristupa strukturalnim fondovima”.

Omogućavanjem pristupa tržištu zemljama Zapadnog Balkana, Evropska unija bi mogla da izbjegne sve političke implikacije koje bi punopravno članstvo podrazumijevalo. S druge strane, ekonomska integracija bi tim zemljama mogla biti signal da su poželjne u evropskoj porodici.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision