Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
Koliko Bosnu i Hercegovinu košta institucionalna blokada?

Očekuje se kandidatski status do kraja 2021. Tu mantru su mjesecima ponavljali brojni bh. političari. Onda je nastupila institucionalna blokada, a Bosna i Hercegovina ne samo da nije bliža Europskoj uniji nego je, čini se, na tom putu nazadovala. Preduslov za status kandidata – Izborni zakon, zakoni o javnim nabavkama, sprečavanju sukoba interesa i VSTS-u, imaju maltene isti status kao prije godinu dana – nisu usvojeni.

“Mi smo se vratili na period sa kraja devedesetih, u kome je Bosna i Hercegovina gledana kao zemlja slučaj, u kojoj se od Evropske unije traži da djeluje sa instrumentima stabilizacije, sa sankcijama, sa prijetnjama“, kazao je Adi Ćerimagić, Evropska inicijativa za stabilnost iz Berlina

O evropskom putu Bosne i Hercegovine u Briselu se više i ne priča. No, nije to jedina propuštena šansa. Kaska se u realizaciji niza razvojnih projekata i onih usmjerenih na saniranje posljedica pandemije. Tek nasjednici Savjeta ministara BiH, polovinom decembra, odobreno je nekoliko važnih evropskih grantova i kredita za infrastrukturu. Čekalo se mjesecima da neke tačke uopšte dođu na dnevni red. U fotofinišu godine usvojena je nova odluka o privremenom finansiranju. Budžet za prošlu godinu još nije.

Bosna i Hercegovina rizikuje da ostane i bez druge tranše od 125 miliona evra pomoći za saniranje ekonomskih efekata pandemije. Traženo je poboljšanje stabilnosti finansijskog sektora, transparentnosti, efikasnija borba protiv korupcije. Traženo nije ispunjeno.

“Apsolutno se o tome nije govorilo, niti se govori, niti se čini nešto da bi se napravio neki napredak. I onda naravno, sviju nas iznenadi jako i pogodi vijest da nam Evropska unija neće dostaviti drugu tranšu”, kazala je  Azra Hadžiahmetović, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

A u ovih šest mjeseci građani sve teže žive. Umjesto na kilogram, kupuje se na komad. Cijenu aktuelne, kao i sada već stare blokade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine plaća narod. Političari su, smatra analitičar Žarko Papić, amnestirani.

“Oni i dalje žive u svojim zatvorenim kulama od slonovače i bave se nacinalnim temama, zaboravljajući potpuno da ljudi – prije nego što postanu Srbin, Bošnjak i Hrvat – su ljudi, koji moraju jesti, moraju u toplom spavati“, zaključuje Žarko Papić Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju

“Ne” ovakvom stanju počele su govoriti i evropske zemlje. Holandija je već najavila smanjenje pomoći Republici Srpskoj, a nekoliko drugih država razmatra sličnu opciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision