Subota, 28. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Koliko Bosnu i Hercegovinu košta blokada vlasti?

Bliži smo deblokadi vlasti, poručio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Iako su političari odavno preuzeli mandate i u ime svojih postizbornih funkcija primaju strane zvaničnike i delegacije, to je, trenutno, njihov jedini posao. Sjednice se ne održavaju, funkcije ostaju samo na papiru, a više od milijardu evra – do daljnjeg je blokirano.

Mostovi, granični prelazi, autoputevi, plate – mogu, ili, bolje rečeno, moraju da sačekaju. Nije dovoljno ni to što je čak i Evropska banka za obnovu i razvoj pozvala vlasti BiH da što prije počnu da koriste novac, odnosno da realizuju projekte za koje su im odobrena sredstva. Samo za ovu godinu, veći dio od 300 miliona maraka EBRD-a ne može da se iskoristi, jer Parlament ne zasjeda. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da se ovih dana u Predsjedništvu održavaju sastanci i da vjeruje da su partneri bliže kompromisu. Građani Bosne i Hercegovine, kaže, za sada ne trpe. Što ne znači da neće.

Više od 45 sporazuma proslijeđenih iz Savjeta ministara čeka na ratifikaciju, kaže predsjedavajući Denis Zvizdić. Cifra nije zanemariva.

Sa ili bez blokade sredstava, sve zavisi od dogovora političkih lidera. Do sada su uglavnom konstatovali da treba prevazići razlike, ali malo ko je odstupio od svojih stavova i pokazao spremnost za kompromis.

Neodgovornost nosilaca javnih funkcija zbog toga što ni skoro godinu dana od provedenih izbora rezultati nisu implementirani, građani čak ne mogu ni da sankcionišu prije završetka četvorogodišnjeg mandata. Vanredni izbori,
prema Izbornom zakonu BiH, kao opcija nisu mogući.

Izvor: Tijana Kecman/BHRT

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision