Friday, 30. July 2021.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Jula. 2021. Svijet
Koliko će Njemačku koštati poplava stoljeća?

Njemačka vlada je usvojila paket prve pomoći poplavama pogođenim regionima. Pri tome ni izbliza nije jasno šta su sve kiše i poplave uništile. No prve informacije su zapanjujuće.

Polako bivaju poznati izvještaji o drugim tvrtkama i njihovim gubicima: Tvornički prodajni centar u Bad Münstereifelu s 50 trgovina: praktički je nestao, izvještavaju reporteri. Hotel Dorint u Bad Neuenahru: “potpuno uništen” – kaže direktor Jörga T. Böckelera. Voda je došla do drugog kata. U Leverkusenu je klinika s 2.500 zaposlenih u četvrtak navečer bila zatvorena: nestalo je struje.

Uništene ceste i urušeni mostovi dugo će ometati promet. Čak i ako su na mnogim mjestima poplavljene ulice očišćene od ruševina.

U određenim momentima su poplavljena područja bila nedostupna za mobilnu i fiknsu telefoniju. Voda je potrgala stanice mobine mreže i razvodne kutije na ulicama. Deutsche Telekom i Vodafone uspjeli su tokom vikenda transporterima dopremiti mobilne antenske stanice do Eifela – i ovi troškovi moraju biti kvantificirani.

Izračuni se vrše posvuda. Osiguranja žele donijeti prve procjene sredinom sedmice. Radna skupina za popravak slomljenih mostova, staza, cesta i jarbola za mobilnu mrežu održala je sastanak u Saveznom ministarstvu prometa. Samo u slučaju željezničke mreže i cesta, savezna vlada očekuje najmanje oko dvije milijarde eura štete, saznaje se iz krugova bliskih vladi u Berlinu. Federalni ministar financija Olaf Scholz govori o “nacionalnom aktu snage” koji sada mora uslijediti i obećao je hitnu pomoć od 400 miliona eura. Ova pomoć trebali bi biti spremna već u julu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision