Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Koja su zemljišta pogodna za gajenje borovnice?

Gajena borovnica ima širok areal uspijevanja i svojevrsne zahtjeve u pogledu klimatskih i zemljišnih uslova.

Optimalan sadržaj humusa u zemljištu za gajenje borovnice je od 7 do 10%. Laka, strukturna, dobro drenirana i dobro aerirana kisela zemljišta bogata humusom odgovaraju borovnici. To su prije svega šumska zemljišta bogata ostacima nastalih raspadanjem šumskih sastojina, gajnjače, deluvijalna zemljišta sa puno humusa u podnožju planinskih visova, višegodišnji pašnjaci i slično.

Organske materije (humus) pomaže u zaštiti osjetljivih korijenova borovnice tako što spriječava iznenadne promene pH vrijednosti, vlažnosti i temperature zemljišta. Kiselost zemljišta (pH) trebalo bi da bude između 4,2 i 4,8 sa vrlo malim odstupanjima. Ona mora da se redovno kontroliše mada je svako odstupanje veoma brzo i vizuelno uočljivo na žbunu borovnice.

Dubina zemljišta trebalo bi da je 30 do 50 cm, a što je deblji sloj bogat sa humusom, to je uspjeh u gajenju borovnice bolji.

Zemljište mora da bude stalne umjerene vlažnosti, a nedostatak vlage nadoknađuje se instaliranjem sistema za navodnjavanje (“kap po kap”). Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na prisustvo truležnica korijenova višegodišnjih kultura koje mogu štetno da djeluju na simbiotsku mikorizu korijena borovnice.

Pročitajte: Kako i kada se sprovodi rezidba borovnice?

Prisustvo obične (šumske) borovnice je siguran pokazatelj povoljnosti nekog zemljišta za gajenje visokožbunaste borovnice. S obzirom da se najčešće ova proizvodnja obavlja na manjim površinama, potrebno je svaku parcelu brižljivo odabrati i izvršiti neophodnu agrohemijsku analizu zemljišta.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision