Subota, 12. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Koža od gljiva alternativa za životinjsku

Bečki tim istraživača sa Univerziteta u Beču, okupljen oko hemičara materijala Aleksandera Bismarcka i Mišela Džonsa objavio je tekst o etički i ekološki prihvatljivoj alternativi za životinjsku kožu, a to je koža od gljiva.

Koža je svestran i izdržljiv materijal koji se koristi u mnogim područjima naše svakodnevice, od odjeće i obuće pa sve do industrije namještaja.

Tradicionalna i vještačka koža dobija se od životinja ili od sintetičkih polimera. Koža se može posmatrati nusproizvodom proizvodnje mesa, međutim, stočarstvo kao i proces dobijanja kože se sve više smatraju etički upitnim i ekološki problematičnim, zbog krčenja šuma radi pašnjaka, emisije gasova staklene bašte ili upotrebe problematičnih tvari u procesu obrade i šivenja.

S druge strane, proizvodnja sintetičke kože od plastike podrazumijeva poliviniklorid (PVC) i poliuretan te hemikalije koje potiču od fosilnih goriva. Kao idealna alternativa su materijali slični koži dobiveni od gljiva, koji su CO2 neutralni i na kraju svog vijeka potpuno biorazgradivi.

Proizvodnja zamjenskih materijala za kožu od gljiva moguća je recikliranjem jefitinih nusproizvoda iz poljoprivrede i šumarstva, kao na primjer piljevine. Služe kao osnova za micelij, odnosno izdužene cjevaste strukture koje potiču vegetativni rast nitastih gljiva. Nakon perioda rasta, gljivična biomasa se može fizički i hemijski tretirati. Na kraju ovi slojevi gljivične biomase izgledaju poput kože i imaju uporediva svojstva materijala i haptičke karakteristike.

Prve biotehnološke kompanije već plasiraju materijale dobivene od gljiva. Zamjenski materijal za kožu izrađen od gljiva uglavnom sadrži biorazgradivi hitin ili polisaharide poput glukana koji služe kao stabilizator materijala.

Prema autorima ovog istraživanja, jedan od najvećih izazova u proizvodnji materijala od gljiva sličnih koži je postizanje homogenih i postojanih micelijskih prostirki koje imaju ujednačen rast i postojanu debljinu, boju i mehanička svojstva.

Gljive kao polazni i zamjenski materijal za proizvode od kože, društveno i ekološki prihvatljiva alternativa za životinjsku i umjetnu kožu su interesantne za kompanije koje se bave održivosti kao i za vegane. Značajnom napretku u ovoj tehnologiji doprinosi sve veći broj kompanija koje proizvode alternative koće na bazi gljivične biomase i time sugeriraju da će ovaj novi materijal izgradi ulogu u budućnosti etički i ekološki odgovornog tekstila.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision